Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lönegapet mellan könen ökade i fjol – ingen förbättring i sikte

Från 2016
Uppdaterad 31.10.2016 11:38.
Staplar av mynt på hjärter kung och hjärter dam.
Bild: All Over Press/ Ismo Pekkarinen

Löneskillnaderna mellan kvinnor och män ökade under fjolåret. I nuläget är de finländska kvinnornas lön i medeltal 83,3 procent av männens, rapporterar tjänstemannacentralorganisationen STTK.

- I fjol var kvinnornas lön 83,4 procent av männens. Nu har skillnaden ökat, riktningen är alltså åt skogen. I och med den svaga ekonomiska tillväxten finns risken att skillnaden kommer att fortsätta växa, säger jurist Anja Lahermaa som är ansvarig för jämställdhetsfrågor vid STTK.

På måndagen uppmärksammas kvinnornas lönedag, vars syfte är att skapa diskussion om löneskillnaderna. Den infaller på dagen då lönebetalningen till kvinnor skulle upphöra om kvinnans lön räknades om till en årslön. Resten av året arbetar kvinnorna så att säga oavlönat.

Uträkningen baserar sig på Statistikcentralens uppgifter om män och kvinnors inkomster.

Lågavlönat jobb utförs till stor del av kvinnor

Vid STTK är man orolig att löneskillnaderna kommer att skena iväg om frågan inte får mera uppmärksamhet. Det finns också en riska att de allt fler långavlönade jobben förvärrar situationen eftersom största delen av de här jobben utförs av kvinnor.

Lönegapet kan ändå motarbetas. Lahermaa förespråkar bland annat regelrätt löne- och avtalspolitik, lönesystem som grundar sig på hur krävande arbetet är, jämställdhetsplaner samt mera flexibilitet mellan arbete och familjeliv.

Attitydförändring krävs gällande föräldraledighet

En fråga som på senare tid varit på den politiska tapeten är hur föräldraledigheten kunde fördelas mera jämställt. Enligt Lahermaa är det en viktig diskussion men hon tror att det krävs mer än en lagändring för att få till en hållbar förändring.

- Diskussion behövs men det är dags att sätta fart på förnyelsen. Det finns många modeller och utgående från dem är det möjligt att skapa en ny fungerande praxis. Lagstiftning och pengar kommer ändå inte ensamma att lösa problemen. Vi behöver en attitydförändring och särskilt männen måste ta en större roll och ta ut föräldraledighet, säger Lahermaa.

Diskussion om artikeln