Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Året var 2004 och IFK Mariehamn kämpade om en plats i ligan. Var du med då?

Från 2016
Uppdaterad 01.11.2016 09:08.
Sportmagasinet: Sportmagasinet 2004: IFK Mariehamn till ligan - Spela upp på Arenan

Kraftig nostalgivarning! Vi har grävt i Sportmagasinets arkiv och hittat en hel del grönvita pärlor. Minns ni till exempel resan till kvalmatchen i Björneborg 2004?

Men vi ska börja från början, eller nästan från början i alla fall. I slutet av sjuttiotalet, närmare bestämt 1977 och 1978 spelade IFK Mariehamn i division ett. Följande visit i den nästhögsta serien kom först 2004 och sedan 2005 har de grönvita haft en plats i fotbollsligan.

Sportmagasinet besökte Mariehamn hösten 1985. Efter en säsong i division tre hade IFK Mariehamn klättrat tillbaka till division två.

Sportmagasinet: Pekka Lyyski i Sportmagasinet 1985 - Spela upp på Arenan

Bussen lastad med ålänningar

Halva Åland hade tagit sig till Björneborg för att bevittna den viktiga kvalmatchen mot FC Jazz. Matchen slutade 2-3 och glädjen visste inga gränser.

Sportmagasinet: Sportmagasinet 2004: IFK Mariehamn till ligan - Spela upp på Arenan

Tillbaka i vardagen - nästan

En månad efter att ligaplatsen var säkrad, inleddes arbetet inför nästa säsong. Spekulationerna gick heta ifall man skulle kunna locka hem någon av de åländska spelarna Daniel Sjölund, Mats Gustafsson eller Mika Niskala.

Samtidigt diskuterades också möjligheten att värva spelare västerifrån.

Ett var ändå säkert. Klubben kommer inte att ha möjlighet eller vilja att anställa heltidsproffs, utan det gällde också att hitta ett jobb för spelarna vid sidan av fotbollen.

Sportmagasinet: Sportmagasinet 2004: IFK Mariehamn står inför en ny utmaning - Spela upp på Arenan

Bara tre nyförvärv

IFK Mariehamn gjorde sin ligadebut med så gott som samma lag som de spelat med i ettan och tvåan.

Bara tre nyförvärv hittas i laget. Mittfältaren Mika Niskala återvände hem efter en säsong i FC Inter. Kristoffer Weckström hade prövat vingarna i Engelska Derby County en säsong, men valde att återvända hem och målvakten Sami Sinkkonen flyttade från FC Jazz till Mariehamn för en säsong.

Sportmagasinet: Sportmagasinet 2005: Inför IFK Mariehamns ligadebut - Spela upp på Arenan

Pekka Lyyski: Man löser inga problem ensam

Pekka Lyyski kom till Åland 1977 och han har kommit sätta sin prägel på åländsk fotboll. När Sportmagasinet träffade honom hösten 2013 var det dags att blicka tillbaka på åren som gått och på hur fotbollen har förändrats genom åren. Snabba och tekniskt skickliga spelare har fått en större roll.

Själv säger Pekka Lyyski att han är lika envis som tidigare, men att han också har lärt sig delegera och ta emot hjälp utifrån.
- Man löser inga problem ensam, konstaterar han.

Sportmagasinet: Sportmagasinet 2013: Tränaren Pekka Lyyski - Spela upp på Arenan

Peter Lundberg tar över

Hösten 2015 blåser nya vindar på Åland. Den tidigare assisterande tränaren Peter Lundberg och Kari Virtanen tar över som huvudtränare.

Lundberg har vuxit in i organisationen och fungerat som assisterande tränare i fyra säsonger. Honom träffade vi strax före det avgörande veckoslutet som slutade i åländsk guldfest.

Programmet är inte längre tillgängligt

Missa inte heller Sportmagasinet på tisdag 1.11.2016 kl 21.00 på Yle Fem.

Diskussion om artikeln