Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rysk politiker: Norge kan bli mål för kärnvapen

Från 2016
Uppdaterad 31.10.2016 11:08.
USS Mount Whitney vid Polens kust.
Bildtext Soldater från USA:s marinkår ska förläggas på Værnes i Nord-Trøndelag från och med januari 2017. På bilden USS Mount Whitne.
Bild: EPA/ADAM WARZAWA POLAND OUT

Ryssland har reagerat med ilska på beslutet att stationera amerikanska soldater i Norge. Den framstående politikern Frants Klintsevitj säger att Norge nu kan bli ett mål för Rysslands kärnvapen.

För en vecka sedan beslöt norska regeringen att runt 330 soldater ur USA:s marinkår ska förläggas på Værnes i Nord-Trøndelag från och med januari 2017. Trots att Norge varit Nato-medlem sedan 1949 har trupper från alliansens andra länder inte varit fast stationerade i landet.

I Ryssland har beskedet om den amerikanska uppladdningen mötts med vantro och ilska.

- Det är mycket farligt för Norge och norrmännen, säger Frants Klintsevitj, vice ordförande i ryska Federationsrådets försvarsutskott, i en intervju för norska TV 2.

Klintsevitj, som räknas till Rysslands mest inflytelserika försvarspolitiker, menar att USA pressade Norge att godkänna trupperna i Værnes. Och han säger att USA har långt farligare planer för Norges del.

- De bygger upp en hel infrastruktur, en del av deras uppbyggnad inför möjligheten att starta ett globalt blixtkrig. Det bekymrar oss enormt, säger Klintsevitj.

Han säger att Norge nu måste vara berett på att bli mål för Rysslands atomvapen.

- Vi har aldrig förr haft Norge som mål för våra strategiska vapen. Men om den här utvecklingen fortgår, kommer Norges befolkning att drabbas. Vi är tvungna att reagera på klara militära hot, och vi har våra sätt att reagera på. Jag måste bara säga som det är, förklarar Klintsevitj.

Redan i förra veckan avvisade Norges försvarsminister Ine Eriksen Søreide ryssarnas kritik mot marinkåristerna på Værnes.

- Det finns ingen rimlig orsak för ryssarna att reagera på det här. Men ryssarna reagerar numera på samma vis på i stort sett allt som Nato-länderna företar sig, sa Søreide till nyhetsbyrån NTB.

Diskussion om artikeln