Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mårdhunden irriterar husägare i Ekenäs

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 09:40.
Carl-Johan Jansson och Marco Lehtikangas står bredvid en söndrig mårdhundsfälla med labradoren Fanny.
Bildtext Den här fällan sattes ut i Jägarbacken för några månader sedan. Nu har någon förstört den. Hunden Fanny brukar också fånga mårdhundar, berättar husse Carl-Johan Jansson. Buren tillhör Ekenäs jaktvårdsförening, berättar Marco Lehtikangas
Bild: Yle/Marica Hildén

Mårdhunden är en stor marodör i naturen. Det anser skogsbruksingenjören Carl-Johan Jansson vid Raseborgs stad. Flera Ekenäsbor är också trötta på mårdhunden som smyger omkring i deras trädgårdar och tar småfåglar.

Allt flera ringer för att fråga vad man ska göra med mårdhundarna, berättar Carl-Johan Jansson som också är Raseborgs stads kontaktperson till Ekenäs jaktvårdsförening. Det är jaktvårdsföreningen som har jakträtten på marker som tidigare hörde till Ekenäs stad.

Men varken staden Raseborg, jaktvårdsföreningen eller polisen verkar veta exakt vilka tillstånd som behövs för jakten.

"Varför finns en död mårdhund i en fälla i Jägarbacken?"

Varken staden eller jaktvårdsföreningen sätter upp fällor på privat mark så som gårdsplaner. Men staden kan låta Ekenäs jaktvårdsförening sätta ut fällor på stadens mark.

En sådan fälla har vållat huvudbry i Ekenäs. Mårdhundsfällan finns i närheten av småbåtshamnen i Jägarbacken.

En person fick syn på en död mårdhund i en fälla som slagit igen. Hen tog upp frågan i en e-postgrupp som heter Raseborgs natur. Någon i gruppen skrev att den döda mårdhunden tyder på att ingen har kontrollerat fällan på en tid.

Det här ledde till att personen tog kontakt med Raseborgspolisen som berättade att mårdhunden dödats tidigare och nu användes som lockbete.

Död mårdhund ligger i skogen.
Bildtext Mårdhundar trivs där det finns äpplen, vass med småfåglar och sumpig mark.
Bild: Yle/Monica Forssell

Jaktvårdsföreningen äger fällan

Det är Ekenäs jaktvårdsförening som har satt ut fällan i närheten av Jägarbackens småbåtshamn för några månader sedan. Ordföranden Marco Lehtikangas berättar att mårdhundsfällor ska kontrolleras varje dag eftersom det man fångar är levande djur.

- Men om vi vet att vi inte hinner se till fällan följande dag så stängs den med lockbetet inne i fällan.

Döda mårdhundar används som bete eftersom mårdhundar tycker om att äta sin egen art. Ju äldre betet är, desto bättre gillar mårdhundarna det, berättar Lehtikangas.

Äpplen, sumpig mark och vass lockar mårdhundar

Carl-Johan Jansson vid Raseborgs stad kan informera att det är staden som ska ge Ekenäs jaktvårdsförening lov att fånga mårdhundar med fällor på stadens mark. Men allt som handlar om loven är inte helt klart för de olika parterna.

Mårdhundar i Ekenäs - hur var det med jaktloven?

Ekenäs jaktvårdsförening har sex fällor att placera ut. En av dem fanns i närheten av Jägarbackens småbåtshamn.

Jaktvårdsföreningens ordförande, Marco Lehtikangas, berättar att föreningen valde den platsen eftersom det finns många äppelträd i området. Mårdhundar gillar äpplen. Dessutom finns det vass och sumpig mark som de också trivs i.

- Fällorna ska vara i skymundan så att ingen kommer åt fällan. Den här har varit i Jägarbacken i några månader.

Då fällan är gillrad ska den stå öppen med hjälp av en utlösningsmekanism som är fäst vid ett träd intill. Då mårdhunden drar i betet slår fällan fast.

Den svarta labradoren Fanny sitter i högt gräs.
Bildtext Labradoren Fanny har fångat 68 mårdhundar i år. För två år sedan fångade hon 108 stycken.
Bild: Yle/Marica Hildén

Man kan använda fisk som bete, men helst äter mårdhundarna döda mårdhundar.

- Det är bäst att sätta en död mårdhund som bete för då kommer varken grävlingar, rävar eller katter i fällan, förklarar Jansson.

Skjuts där de fångats

Raseborgs stad har i Carl-Johan Janssons namn lämnat in en anhållan till polisen om att få bedriva fällfångst av mårdhundar i parkskogarna på detaljplanerade områden.

I anhållan står det att fångade djur transporteras bort från tätbebyggelsen för avlivning.

Överkommissarie Mats Lagerstam skrev i ett mejl till Carl-Johan Jansson att "djuren ska avlivas av en person med behövligt tillstånd och på en plats var ingen utomstående utsätts för fara".

En söndrig mårdhundsfälla vid en björk i småbåtshamnen i Jägarbacken.
Bildtext Någon har förstört mårdhundsfällan i Jägarbacken i Ekenäs.
Bild: Yle/Marica Hildén

I intervjun med Yle Västnyland säger Carl-Johan Jansson däremot att mårdhundarna avlivas på platsen där de fångats. Han förklarar att man oftast använder ett klenkalibrigt vapen med ljuddämpare.

- Man skjuter mot marken så det finns inte en chans att det är någon fara.

Regeln är att man inte får skjuta närmare än 150 meter från bebyggelse. Det ska göras av en person med alla lov i skick, säger överkommissarie Mats Lagerstam.

- Man får avliva på närmare håll om man har ljuddämpare på vapnet och det sker under trygga förhållanden.

Lagerstam säger att man därför får skjuta en mårdhund som fastnat i en fälla på en gårdsplan.

Jaktbrott att förstöra en fälla

Fällan i Jägarbacken var sönder när Jansson och Lehtikangas besökte området med Yle Västnyland. Någon kan ha hoppat på den så att den har tryckts ihop. Utlösningsmekanismen var borta.

Lehtikangas berättar att det är en gammal fälla som någon i föreningen byggde för kanske 20 år sedan.

Det står i lagen att det är ett jaktbrott att störa fångst. Det är förbjudet att förhindra eller försvåra laglig jakt genom att göra fångstredskap odugliga eller på annat sätt störa fångsten.

Carl-Johan Jansson meddelar i samma veva också att alla mårdhundsfällor tas bort eftersom verksamheten väcker känslor.

Diskussion om artikeln