Svagt intresse för mobilcertifikat som kostade miljoner
Mobiloperatörernas säkra inloggning vinner långsamt terräng bland finländarna. Mobilcertifikatet har inte använts i den utsträckning som operatörerna skulle ha önskat sig.
Mobilcertifikatet har tagits fram av operatörerna DNA, Elisa och Sonera och kan användas bland annat då man loggar in på myndigheternas webbtjänster som till exempel Kanta.fi där man läsa sina elektroniska recept och hantera sina patientuppgifter.
Två operatörer bedömer att mobilcertifikat används av sammanlagt cirka 200 000 kunder hos antingen Sonera, Elisa eller DNA.
Mobilcertifikatet lanserades 2011 som ett nytt alternativ till bankernas webbankskoder och till identitetskort som utfärdas av polisen. Med certifikatet kan användaren bevisa sin identitet och göra en digital underskrift.
Soneras produktchef Pekka Turpeinen säger att webbankskoderna hade ett stort försprång då mobilcertifikatet togs i bruk. Cirka två miljoner finländare hade bankkoder då. Turpeinen säger att mobilcertifikaten hela tiden blir vanligare, men att användningen av dem har ökat långsammare än vad operatörerna ursprungligen räknade med.
Priset en orsak
En orsak till det svaga intresset kan vara priset. Hos Elisa är tjänsten gratis i sex månader och därefter kostar certifikatet 1,99 euro i månaden för privatkunder. Hos DNA är månadspriset det samma, men bolaget erbjuder tolv kostnadsfria månader till en början. Hos Sonera är tjänsten gratis.
Operatörerna meddelar inte hur mycket det kostade att skapa systemet med mobilcertifikat, men enligt Sonera rör det sig om flera miljoner euro och hundratals årsverken vid operatörerna och deras underleverantörer.
Under de senaste åren har användningen av mobilcertifikat ökat, säger produktchef Turpeinen vid Sonera. En orsak till det här är enligt Turpeinen att kunderna numera kan beställa mobilcertifikat via webben. Flera hundra Sonerakunder skaffar mobilcertifikat dagligen. Också hos Elisa och DNA har användningen av mobilcertifikat ökat.
Statliga och kommunala tjänster
Det finns över tusen webbtjänster där man kan använda mobilcertifikat för att logga in. Det rör sig förför allt om statliga och kommunala tjänster. Bland de statliga tjänster som erbjuder mobilcertifiering finns förutom Kanta.fi även FPA, Befolkningsregistercentralen och polisen.
I kommunerna kan invånarna använda mobilcertifikat bland annat för att beställa tid till social- och hälsovårdstjänster. Mobilcertifiering används också av försäkringsbolag och av mobiloperatörerna vars kunder kommer in på sina egna sidor.