Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centerpartist får svar på tal i sjukhusfrågan

Från 2016
Uppdaterad 31.10.2016 15:30.
Antti Kurvinen (C).
Bildtext Antti Kurvinen (C) kritiseras för sina uttalanden om jourreformen och Vasa centralsjukhus framtida status.
Bild: Yle / Pasi Takkunen

Centerns riksdagsledamot Antti Kurvinen väcker irritation med sina uttalanden om jourreformen och Vasa centralsjukhus framtida status. Flera österbottniska politiker uttalar sig med bestörtning kring Kurvinens debattinlägg.

Enligt Antti Kurvinen är läget inte så allvarligt som det verkar med jourreformen och sjukhuset. Han menar i en intervju för Yle Österbotten att de omfattande protesterna till en del är skrämseltaktik och bottnar i ett försök att öka understödet för SFP.

Kurvinens uttalande väcker irritation hos en rad österbottniska politiker.

Hans Frantz (SFP), som är ordförande i styrelsen för Vasa sjukvårdsdistrikt skriver i en kommentar att Kurvinen pratar strunt.

- Allt det som framförs från Centerns, men även i viss utsträckning samlingspartistiskt, håll är bara ett försök att försvåra debatten, eftersom många människor inte är riktigt insatta i alla detaljer och för dem kan det låta nog så bra det som de får läsa i tidningen.

Frantz är även irriterad över det som han menar är Kurvinens försök att utmåla svenskspråkiga österbottningar som gnällspikar.

- Vasa "gnäller" inte i jourfrågan, vi bara påtalar vår självklara rätt till full jour, skriver Frantz.

Kurvinens roll i grundlagsutskottet ifrågasätts

Antti Kurvinen anser att regeringens förslag till jourreform är bra och att det räcker med att sjukhuset i Seinäjoki har omfattande jour. Han är själv medlem i grundlagsutskottet, som sannolikt kommer att få granska regeringens lagförslag i frågan.

En del av de politiker som har kommenterat Kurvinens utspel är bekymrade över att det ser ut som om han har en förutfattad mening.

- Oroväckande att en medlem av grundlagsutskottet meddelar på förhand vad som gäller. Det ser onekligen ut som om Finland håller på skakar i sin grund då det gäller att vara en rättsstat, skriver korsholmspolitikern Monica Sirén-Aura (SFP) som även hon är medlem i sjukvårdsdistriktets styrelse.

Sirén-Aura får medhåll av veteranpolitikern Ulla-Maj Wideroos.

- Otroligt uttalande av en riksdagsledamot, som dessutom är medlem i riksdagens grundlagsutskott. Men kanske man inte borde vara förvånad, frågar sig Wideroos.

Wideroos påpekar att det i fråga om språket handlar om en grundlagsenligt rättighet och den rättigheten prövas i grundlagsutskottet.

Röstfiske eller ej?

Att Kurvinen utmålar lobbandet för Vasa centralsjukhus som röstfiske för SFP får även många att se rött.

Vöråpolitikern Rainer Bystedt (SFP) skriver att det handlar om en mycket större sak än så.

- Detta handlar nog inte om att samla röster. Antti har nog inte satt sig in i folks medvetande, detta skär in i folksjälen.

Ulla-Maj Wideroos är inne på samma linje.

- Riktigt lågt blir det när han inbillar sig om att det handlar om att stöda SFP. Men tydligen har sakargumenten tagit slut.

Socialdemokraten Christer Bogren från Malax frågar för sin del varför ingen kommer ihåg varför vårdreformen ursprungligen kom till:

- Målet var ju att alla i landet skulle få samma goda service. Regeringens förslag är långt ifrån det och därför bör reformen fällas, skriver Bogren.

Diskussion om artikeln