Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"I vårt samhälle är den goda människan en som jobbar galet mycket"

Från 2016
Uppdaterad 01.11.2016 12:25.
Fredrica Nyman
Bildtext Håret gick av och förkylningarna avlöste varandra. Ändå insåg Fredrica Nyman inte att hon höll på att bli sjuk.
Bild: Yle/Michaela Rosenback

År 2011 dog Fredrica Nymans bästa vän. För att bedöva sorgen sysselsatte hon sig med heltidsstudier, flera jobb och förtroendeuppdrag upp över öronen. Ända fram till våren 2015 när väggen kom emot.

- Folk i min omgivning sa: ”Det ser bra ut på ditt cv." Eller: "Ställ upp, du får så många nya vänner!” Och jag gick på alla de där sakerna. Det är många unga som blir lurade just på det viset, men hälsan går alltid före cv:t. Det vet jag nu.

Fredrica Nyman har varit sjukskriven med diagnosen utmattningsdepression i ett och ett halvt år. Det var en stresspiral utan synligt slut som småningom ledde fram till den dagen när Fredricas pojkvän tittade på henne och konstaterade: ”Jag tror att du är utbränd”.

- Jag tänkte, ”Va, kom det redan?” Jag var rädd för att folk skulle stämpla mig som lat eller som ett psykfall.

När också en kompis uppmanade Fredrica att ta sina symptom på allvar bestämde hon sig för att söka hjälp.

- Trots att jag har telefonskräck tog jag mod till mig och ringde studenthälsan i Åbo. Jag fick en telefontid och en läkare ringde upp följande dag för att bedöma mitt vårdbehov. Det ledde till att jag fick en tid hos en psykiater. När jag kom dit hann jag bara öppna munnen och säga kanske tre meningar varpå läkaren sa: ”Det här är utmattningssyndrom”.

Fredrica Nyman står ute i höstvädret.
Bildtext Fredrica Nyman är fortfarande inte frisk men hoppas att hon en dag ska kunna börja jobba igen.
Bild: Yle/Michaela Rosenback

Sjukledigheten som i början varade en månad förlängdes snabbt. I samma veva dog Fredricas morfar, men krafter för att bearbeta sorgen fanns inte.

- Det första året var som en dimma. Jag kan knappt komma ihåg vad jag har gjort. Första steget i processen att bli frisk är att man måste inse att man är sjuk. För mig tog det nästan ett år.

Det var först när hon hade fått ett intyg där det svart på vitt stod att hon var sjuk som Fredrica vågade tillåta sig själv att börja känna efter hur hon mådde.

- Jag behövde ett papper där det stod att jag inte ljuger eller överdriver. Diagnosen fick mig att gå och berätta för min handledare att jag inte kan skriva en gradu just nu.

Unga kan också bli utbrända

Omgivningens reaktioner har för det mesta varit stöttande, men visst finns det somliga som anser sig ha rätt att påpeka för Fredrica hur hon borde må. Mentaliteten att unga människor borde ha oändligt med krafter är allmänt förekommande.

- Unga människor är ofta förstående, de vet hur det är att hela tiden känna en stress inför framtiden. Äldre har ofta svårare att inse att en ung människa också kan bli utbränd. De tror att jag är en drama queen som överdriver och sjukskriver mig för att slippa jobba. Det gör mig väldigt ledsen, men det är ju deras åsikt och jag kan inte göra något åt den.

Överlag är Fredrica trött på uppfattningen om att man måste vara så utmattad att man inte orkar ta sig upp ur sängen om morgnarna innan man anser sig ha rätt att söka hjälp.

- Om man ens funderar på om man mår tillräckligt dåligt så ska man söka hjälp! Det behöver inte nödvändigtvis vara en psykolog man går och talat med, det kan räcka med att det är en utomstående som kan ge perspektiv på saker och ting. Det viktigaste är att den här människan inte känner dig från förut och därför inte har en egen version av vem du är.

Om man ens funderar på om man mår tillräckligt dåligt så ska man söka hjälp!

Fredrica Nyman

Just nu sträcker sig Fredricas sjukledighet fram till årsskiftet. Vad som händer efter det är osäkert.

- Och jag har insett att det får vara ovisst. Det är okej att inte veta.

Stressläkare Markus Sundblom svarar på frågor om stress

Vad är stress?

Det som folk i allmänhet menar när de talar om stress är en upplevelse av jäkt och en känsla av att inte ha kontroll över saker. Man upplever kanske att man inte hinner läsa till ett prov eller få sina arbetsuppgifter gjorda. När vi är stressade finns det ett enormt stort artilleri av hormoner och peptider, både inne i hjärnan och ute i kroppen, som sprutar ut i blodet och påverkar till exempel hjärtat och ämnesomsättningen. Våra stressreaktioner har ursprungligen skapats för väldigt primitiva förhållanden, när vi ännu måste vara beredda på att slåss mot djur på savannen. I den moderna kultur vi lever i i dag har vi på det här fly- och fäkta systemet alldeles för ofta på grund av alla intryck och upplevelser vi ständigt utsätts för.

Vad är utmattningssyndrom?

Det betyder att kroppen hamnat i olag på många olika sätt för att stesshormonerna och kroppens stressreaktioner är på alldeles för mycket och alldeles för ofta. Oftast handlar det om att folk är utarbetade eller stressade av sitt privatliv, eller en kombination av båda. Det är en subjektiv upplevelse av trötthet och utmattning. När det är riktigt illa vill folk bara ligga i sängen och orkar inte göra någonting.

Vår hjärna är helt enkelt inte gjord för multitasking.

Vad finns det för varningssignaler?

Sömnen är väldigt viktig. En ung människa bör i regel sova ganska bra så gör man inte det kan det vara skäl att fundera på varför. Vissa har svårt att vara stilla och upplever att man aldrig kan slappna av, varken fysiskt eller psykiskt. En annan varningssignal är om man tycker att vardagliga saker börjar bli övermäktiga. Det kan till exempel kännas besvärligt att gå till butiken, extremt jobbigt att städa och disken kan hopa sig på diskbänken i flera veckor.

Hur kan man minska risken för att bli utbränd?

Att undvika multitasking är enormt viktigt, det vill säga att man gör många saker samtidigt. Vår hjärna är helt enkelt inte gjord för det. Människor kollar på en tv-serie på nätet samtidigt som de läser sin mejl och uppdaterar sina sociala medier. Sedan avbryts allt för att telefonen ringer. Om man sitter och jobbar i ett öppet kontorslandskap är det nästan alltid så att någon talar bredvid en och en annan går förbi för att hämta kaffe. Det gör att man hela tiden får intryck från många olika håll och man måste reagera på många olika saker samtidigt. Därför skulle det vara viktigt att till exempel stänga av telefonen när man jobbar eller pluggar. Stresshantering är inte rymdforskning, det handlar egentligen om ganska naturliga saker som att äta regelbundet, motionera och hålla pauser.

Hemskt många har bilden av att man är en bra typ om man jobbar hela tiden, sju dagar i veckan och ständigt har bråttom. Det ses på något vis väldigt heroiskt och storartat.

Varför är det så att det här har blivit vår nya folksjukdom?

Hemskt många har bilden av att man är en bra typ om man jobbar hela tiden, sju dagar i veckan och ständigt har bråttom. Det ses på något vis väldigt heroiskt och storartat. Men när man har studerat människor som verkligen klarar av att jobba väldigt hårt, och har gjort det hela sitt liv, så kommer det fram att ingen av dem jobbar hela tiden. Det är en myt! Människans kapacitet att jobba är väldigt stor men det kräver också bra stresshanteringsförmågor. Och så måste man alltid ha åtminstone en ledig dag i veckan! Det ska vara en så att säga onyttig dag när man inte gör något, det hjälper otroligt mycket. Inom våra kulturer finns det sabbat och vilodag och liknande, men det tenderar vi att glömma helt. Dessutom ska man komma ihåg att hålla pauser och vara realistiskt när det kommer till hur mycket man kan jobba. Effektiv arbetstid är sex till åtta timmar per dag, max!

Effektiv arbetstid är sex till åtta timmar per dag, max!

Ser du tendenser till att stress och utmattning kryper längre ner i åldrarna?

Jag upplever definitivt att unga människor är mer stressade i dag, det är alarmerande. Det har säkert att göra med att kravnivån i samhället är hård. Unga i dag får redan i ett tidigt skede av livet höra att i framtiden finns det inga jobb och att man måste jobba som ett djur för att klara sig i konkurrensen. En annan orsak är nog också alla de grunkor som folk har runt sig, telefoner som hela tiden håller en uppkopplad. Det är ett enormt flöde av impulser.

Hur snabbt kan man bli frisk?

Hur snabbt man tar igen sig handlar om hur länge saker och ting har pågått. Om man lyssnar på varningssignalerna i tid så kan det alldeles bra räcka med någon vecka sjukledighet. Men om man har bränt ut sig riktigt illa så krävs det ofta lång återhämtning, inte bara fysiskt utan också psykiskt. Det är synd att vi ofta kopplar ihop stress och utbrändhet med svaghet. I vårt samhälle anses den goda människan vara en som jobbar galet mycket, som inte ger efter och är tuff, hård och okänslig. Det är väldigt sorgligt, fel och omänskligt.

Diskussion om artikeln