Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Äldres hälsa kartläggs i Kvarkenregionen

Från 2016
Gungstol vid Malax åldringshem.
Bildtext Runt 15 000 personer kommer i november att få en frågeblankett för att utreda deras hälsa och levnadsvillkor.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

För tredje gången samlar Gerda-projektet information om äldres hälsa och levnadsvillkor i Österbotten och Västerbotten. Med hjälp av svaren hoppas man kunna bidra till utvecklingen av social- och äldreomsorgen.

Runt 15 000 personer i Österbotten, Södra Österbotten och Västerbotten kommer i november att få en frågeblankett för att utreda deras hälsa och levnadsvillkor.

- Syftet är framför allt att sprida kunskap till dem som jobbar inom social- och äldreomsorgen, berättar Fredrica Nyqvist från Åbo Akademi, som sitter med i ledningsgruppen för projektet.

Det är tredje gången man skickar ut enkäten och nytt för i år är att även Södra Österbotten deltar. När enkäten skickades ut 2010 så besvarades den av 64 procent av mottagarna.

Även internetanvändningen kartläggs

I enkäten kartläggs bland annat hälsa, intressen, ekonomi och inflytande. Den här gången har man även tagit med frågor om internetanvändning.

- Det är inte självklart att alla äldre använder internet och när allt fler bank- och myndighetsärenden sköts via nätet så finns en risk att man exkluderar en ganska stor grupp i samhället, säger Nyqvist.

Undersökningen genomförs av forskare vid Åbo Akademi, Yrkeshögskolan Novia, Seinäjoki yrkeshögskola och Umeå universitet.

Diskussion om artikeln