Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Finland kammade noll på den stora nordiska prisgalan

Från 2016
Uppdaterad 02.11.2016 08:21.
Katarina Frostenson är kandidat till Nordiska rådets litteraturpris 2016.
Bildtext Poeten Katarina Frostenson har tilldelats Nordiska rådets litteraturpris 2016.
Bild: Mats Bäcker

Under den stora nordiska prisgalan som gick av stapeln i Köpenhamn på tisdag kväll delades Nordiska rådets samtliga fem priser ut: litteraturpriset, barn- och ungdomslitteraturpriset, musikpriset, filmpriset och miljöpriset.

Samtliga pris är värda 350 000 danska kronor, dvs. ca 49 000 euro.

Litteraturpriset till ett lyrikverk efter en paus på tio år

Nordiska rådets litteraturpris tillfaller den svenska poeten, översättaren, dramatikern och ledamoten av Svenska Akademien, Katarina Frostenson för diktverket Sånger och formler.

Enligt den nordiska bedömningskommitténs prismotivering har Katarina Frostenson ”ett långt och komplext lyriskt författarskap bakom sig. I en väv av samtid och mytologi, närmiljö och globala utblickar, handfast vardag och vistelser i minne, litteratur och sånger fäster hon detaljen vid den stora helheten. Katarina Frostensons diktsamling Sånger och formler är en berättelse om livets fysiska och själsliga uppenbarelser, om det lilla i det stora och människan i världen. I hennes dikter, skenbart strama men i själva verket mycket generösa, sker ständiga förvandlingar i vilka livets mångskiftande märkvärdighet gestaltas.”

Pärmbild till Katarina Frostensons diktsamling "Sånger och formler"
Bild: Förlaget Wahlström & Widstrand

Katarina Frostenson har varit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris två gånger tidigare, år 2000 för diktverket Korallen och år 2012 var hon nominerad för diktsamlingen Flodtid.

Nordiska rådets litteraturpris inrättades år 1962 och tilldelas ett skönlitterärt verk som skrivits på ett av de nordiska ländernas språk. Verket kan vara en roman, ett drama, en dikt-, en novell- eller essäsamling eller annat verk. Verket ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav.

Finlands kandidater till priset var Sirpa Kähkönen med romanen Graniittimies och Sabine Forsblom med romanen Maskrosgudens barn. Ålands kandidat var Carina Karlsson med romanen Mirakelvattnet.

Debutbok kammade hem priset för bästa nordiska barn- och ungdomsbok

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris instiftades så sent som år 2012 och fr.o.m. år 2013 delas priset årligen ut till ett skönlitterärt verk för barn och unga skrivet av en nu levande författare på ett av de nordiska språken.

Med ett skönlitterärt verk förstås i detta sammanhang poesi, prosa och dramatik. Verket kan kombinera text och bilder och ska uppfylla höga litterära och konstnärliga krav.

Årets pris går till den isländska författaren Arnar Már Arngrímsson för ungdomsromanen Sölvasaga unglings.

Arnar Már Arngrímsson är kandidat till Nordiska rådets pris för barn- och ungdomslitteratur 2016.
Bildtext Arnar Már Arngrímsson tilldelas Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2016.
Bild: Daníel Starrason

Den nordiska bedömningskommitténs prismotivering lyder såhär:

”Vinnarboken handlar om en modern tonåring och de utmaningar han tampas med. Problemen förefaller bekanta, men den unga killen är en aning speciell. I sin debutroman lyckas författaren med att skapa en person som är intressant, underhållande, irriterande, sökande och fascinerande. Kulturvärldar kolliderar i berättelsens språk, texten är en livlig blandning av ungdomsjargong och den äldre generationens skriftspråk.

Läsaren följer huvudpersonen genom stormiga existentiella kriser, som visar hur svårt det är att navigera igenom puberteten utan att stöta på grund. Författaren Arnar Már Arngrímsson lyckas förmedla historien uppriktigt och lojalt gentemot ungdomarna i Sölvasaga unglings."

Finlands kandidater till priset var Tomi Kontios bilderbok Koira nimeltään Kissa med illustrationer av Elina Warsta och Sanna Tahvanainens bilderbok Dröm om drakar med illustrationer av Jenny Lucander.

Filmpriset för första gången till Norge

Nordiska rådets filmpris tilldelas regissören och manusförfattaren Joachim Trier, manusförfattaren Eskil Vogt och producenten Thomas Robsahm för filmen "Louder than bombs".

Nordiska rådets filmpris delades ut första gången i samband med Nordiska rådets 50-årsjubileum år 2002. Sedan år 2005 har priset delats ut årligen, och prissumman fördelas mellan manusförfattare, regissör och producent.

Priset ska gå till en långfilm som är förankrad i den nordiska kulturen, har ett högt konstnärligt värde, har utmärkt sig genom artistisk originalitet och utgör ett helgjutet verk. Nyskapande inom filmgenren är också ett plus vid jämförelse av nominerade filmer. Filmen ska helst finnas på ett nordiskt språk för att komma ifråga för filmpriset.

Nordiska rådets filmpris 2016 tillfaller den norska filmen "Louder than bombs".
Bildtext Nordiska rådets filmpris 2016 tillfaller den norska filmen "Louder than bombs".
Bild: Jacob Ihre, Motlys AS

Priset, som i år delades ut för trettonde året, gick för första gången till en norsk film. Enligt prisjuryn är "Louder Than Bombs en skarp, fyndig och visionär film om en familj som faller sönder under åren efter mammans och hustruns död. Joachim Trier och hans team har begått en konstnärlig bedrift som är uttryck för berättarkonst på en helt ny nivå. Den komplexa strukturen, det emotionella djupet och förmågan att krossa klichéer borde göra detta verk till obligatoriskt studiematerial på filmskolor världen över."

Se en trailer till filmen här.

Finlands kandidat till filmpriset var den hyllade filmen "Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv", som är Finlands officiella kandidat till Oscarspriset.

Symfonisk sångcykel tilldelas musikpriset

Nordiska Rådets musikpris ska uppmärksamma skapande och utövande av musik på hög konstnärlig nivå.

Musikpriset instiftades år 1965 och skulle till en början utdelas vart tredje år till en kompositör från ett av de nordiska länderna. Från och med år 1990 utdelas priset varje år - vartannat år till en kompositör (skapande) och vartannat till enskilda musikutövare eller grupper. De självstyrande områdena, Färöarna, Grönland och Åland kan sedan år 1997 föreslå egna kandidater till priset.

Detta år uppmärksammas samtida kompositörer och deras verk, och priset för år 2016 tillfaller den danska kompositören Hans Abrahamsen för verket “Let me tell you”.

Hans Abrahamsen är kandidat till Nordiska rådets musikpris 2016.
Bildtext Hans Abrahamsen tilldelas Nordiska rådets musikpris 2016.
Bild: Lars Skaaning/Norden.org

Enligt den nordiska bedömningsjuryn är det ”uppenbart för alla som hör Hans Abrahamsens sångcykel "Låt mig berätta" att det är ett verk av mycket hög kvalitet.

Verket kan förstås på många nivåer och uttrycker både substans och förfining i all sina bräckliga men på samma gång handfasta texturer. Den symfoniska strukturen kan förefalla traditionell, men är också ny och uppfinningsrik, vilket ger verket en mycket modern karaktär.

Kompositionen är skriven med stor teknisk skicklighet, inte minst vad beträffar de bländande orkesternyanserna. Men framför allt är hanteringen av sångpartierna anmärkningsvärd och Abrahamsen utnyttjar till fullo sångerskan Barbara Hannigans sätt att använda sin virtuosa röst och musikaliska förmåga. Verket är också skrivet för Barbara Hannigan.”

Finlands kandidater till priset var kompositören Sebastian Fagerlund och orkesterkompositionen ”Mana” för fagott och orkester samt dragspelsvirtuosen Antti Paalanen och hans tredje skiva ”Meluta”.

App för minskat matsvinn miljöprisvinnare

Nordiska rådets miljöpris inrättades år 1995 för att öka medvetenheten om miljöarbetet i Norden.

Miljöpriset ges till en nordisk organisation, näringsverksamhet eller person som på ett föredömligt sätt har lyckats integrera respekten för miljön i sin verksamhet eller gärning eller som på annat sätt har gjort en extraordinär insats för miljön.

I år tillfaller priset appen ”Too Good to Go”, en app som erbjuder en möjlighet att köpa billig mat före stängningstid.

Enligt prisjuryn är appen innovativ och enkel att använda. Tjänsten hjälper restauranger och livsmedelsföretag att sälja sin överskottsmat till hugade köpare som i sin tur har möjlighet att köpa mat för en billig peng.

Too Good To Go från Danmark är nominerade till Nordiska Rådets miljöpris 2016.
Bildtext Too Good To Go från Danmark tilldelas Nordiska Rådets miljöpris 2016.
Bild: Creative Commons

Konceptet har redan spridit sig till flera länder, och enligt juryn kan företagsidén bidra till att inspirera andra till liknande idéer i andra branscher. Initiativet är i linje med de nya världsmålen för hållbar utveckling som fokuserar på att minska matavfallet och resursförbrukning i allmänhet.

Finlands kandidat till miljöpriset var bolaget Aidon som nominerades för sina smarta elmätare.

Mer information om samtliga kandidater och pristagare hittar man på Nordiska rådets webbplats.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln