Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöbor demonstrerade för sitt Roxx

Från 2016
Radio Vega Västnyland: Demonstranter vill bevara Roxx pub och café i Hangö - Spela upp på Arenan

Hangöbor gick man ur huse för att visa sitt stöd för den lokala puben och caféet Roxx. Över 70 personer deltog i demonstrationen utanför stadshuset.

Tio minuter innan demonstrationen ska börja står en grupp på tio personer och huttrar i kylan utanför stadshusets dörrar. Men bara en kort stund senare är det människor både till höger och vänster.

- Det är positivt att Hangöborna har kommit hit för att stöda Roxx. Att det inte bara är så att man skriver något på nätet och sedan när man ska agera så händer inget, säger Marleen Ahlfors.

Hon har kommit till demonstrationen tillsammans med sin familj för att stöda den lokala samlingsplatsen.

Familjen Ahlfors står vid ett stort träd, från vänster Tommy med Sophia på axlarna, Marleen och Ronja. I bakgrunden står en del människor.
Bildtext Familjen Ahlfors ville visa sitt stöd för Roxx genom att demonstrera. Från vänster Tommy med Sophia på axlarna, Marleen och Ronja.
Bild: Yle/Malin Valtonen

- Det är min före detta arbetsplats och jag vill inte att den ska försvinna. Vi trivs där, det är trevligt att vara där med barnen.

"Ettårskontrakt räcker inte"

I publiken utanför stadshuset står ung som gammal. Alla tar i och ropar ett enat ”Spara Roxx” när en politiker snabbt kilar förbi och in i stadshuset.

En stor grupp människor i gula reflexvästar står och demonstrerar framför en byggnad.
Bildtext Det är snart kommunalval, ropar demonstranterna till politikerna i stadshuset.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Demonstrationen har inletts strax innan det är dags för politikerna i stadsstyrelsen att bestämma huruvida Roxx får ett fortsatt hyresavtal i Östra hamnen eller inte.

Förslaget inför mötet är att Roxx får fortsätta hyra platsen ett år till. Men det räcker inte, säger Monica Ferm.

- De borde remittera det så att företagaren får minst fem års kontrakt. Då kunde företagaren satsa och snygga upp stället om det är så störande.

En kvinna står i en gul reflexväst. I handen håller hon en skylt där det står "Oxå Hangöbor har rätt till "solsidan". Rädda Roxx!".
Bildtext Roxx skiljer sig från de fina krogarna i hamnen, säger Ferm som tycker att även de som inte har så mycket pengar ska ha rätt till Hangös "solsida".
Bild: Yle/Malin Valtonen

Ferm menar att ett företag inte kan satsa tiotusentals euro på en verksamhet som bara har ett års kontrakt.

- En sådan guldgruva är nog inget företag i den här staden.

Roxx viktig mötesplats för ungdomarna

Flera ungdomar står också med och demonstrerar för att Roxx ska bevaras. Enligt Cindy Nylund finns det inget annat ställe för ungdomar att hänga på under vintern än just Roxx.

Fyra tjejer står och håller i en reflexväst där det står Pro Roxx. Från vänster Cindy Nylund, Linnea Sundström, Emilia Grundström och Emma Palomäki.
Bildtext Cindy Nylund, Linnea Sundström, Emilia Grundström och Emma Palomäki vill att Roxx ska få fortsätta i Östra hamnen.
Bild: Yle/Malin Valtonen

På Roxx spelar ungdomarna kort, dricker kaffe och umgås, säger Nylund.

- Jag vet inte vad vi skulle göra utan Roxx.

Roxx

Hangöstyret beslutar om framtiden för gästhamnen och Roxx

Stadsdirektör Denis Strandell ger sitt förslag på måndag.