Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Roxx i Hangö får fortsätta fem år till

Från 2016
Uppdaterad 01.11.2016 18:05.
Roxx utifrån
Bildtext Förslaget inför gårdagens möte var att Roxx skulle få ett års tilläggstid på sitt kontrakt.
Bild: Yle/Maria Wasström

Hyreskontraktet för Roxx café och pub i Östra hamnen i Hangö förlängs med fem år. Det beslöt Hangö stadsstyrelse i går kväll. Däremot blev det inget beslut om vem som ska ha hand om gästhamnen i Östra hamnen.

Hangö stad har haft kontrakt med företaget Ruber om både caféet och gästhamnen. Båda kontrakten löper ut inom kort.

Nytt förslag vann gehör

Stadsdirektören hade föreslagit att hyreskontraktet för Roxx förlängs med ett år. Men Aila Pääkkö (SDP) föreslog att kontraktet förlängs med fem år. Hennes förslag vann omröstningen med 7-1.

Lars Nyberg (SDP), Stig Sundberg (SFP), Barbro Wikberg (SFP), Eero Koli (C), Raili Peni (VF) och Gunnel M. Helander (SFP) understödde Pääkkös förslag. Endast stadsstyrelsens ordförande Jouko Kavander (SDP) röstade emot. Risto Alén (Saml.) avstod från att rösta.

Jouko Kavander anmälde avvikande åsikt. Han ansåg att Hangö stad borde ha gjort ett nytt hyreskontrakt med nya hyresvillkor.

Förslag: Hangö Segelförening tar över gästhamnen

Stadsdirektör Denis Strandell presenterade sitt förslag till avtal om gästbåtshamnen på mötet. Han föreslog att avtalet med Ruber inte skulle förlängas. I stället skulle staden förhandla med Hangö Segelförening om att de skulle ta över gästhamnen vid årsskiftet.

Motiveringen var att verksamheten inte har utvecklats på ett önskvärt sätt och att besökarantalet i gästhamnen har sjunkit trots att turismen i Hangö har ökat.

Stadsstyrelsen beslöt efter omröstning att remittera ärendet om gästhamnen för tilläggsutredningar.

Rösterna föll 5-4. För remiss röstade Jouko Kavander, Stig Sundberg, Gunnel M Helander, Barbro Wikberg och Risto Alén. Aila Pääkkö, Eero Koli, Lars Nyberg och Raili Peni ville inte remittera frågan.

Också frågan om Östra hamnens detaljplan och förslaget till ändring i Fabriksuddens deltaljplan remitterades för tilläggsutredningar.

Tre människor i reflexvästar står med i en demonstration. I mitten syns en vit hemgjord skylt där det står Oxå Hangöbor har rätt till "Solsidan", rädda Roxx!

Hangöbor demonstrerade för sitt Roxx

Över 70 personer deltog i demonstrationen.

Diskussion om artikeln