Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning: Smarttelefoner stör barns sömn

Från 2016
Uppdaterad 01.11.2016 08:33.
En hand håller i en en mobiltelefon
Bild: CC0

Att surfa med smarttelefonen innan det är läggdags kan försämra barns sömnkvalitet, förkorta nattsömnen och också leda till trötthet på dagen. Informationen baserar sig på material från elva undersökningar.

I undersökningarna deltog sammanlagt 26 000 barn som var i genomsnitt 15 år gamla.

På basis av analysen sov de barn som före läggdags använde smarttelefon eller pekplatta under 9-10 timmar per natt ungefär två gånger mer sannolikt än de barn som inte använde de här apparaterna på kvällen.

De vaknade också oftare om nätterna och led mer sannolikt av sömnsvårigheter. De var också tröttare om dagarna jämfört med sina jämnåriga som inte använde smarttelefon före läggdags.

Sambandet syntes också då barnet hade möjlighet att använda medieapparater på kvällen i sitt rum, även fast de inte skulle ha använt dem.

Bra att begränsa mobilanvändningen

Forskarna ser resultaten som ett bevis på att smarttelefoner och andra medieapparater kan ha en negativ inverkan på barns sömn om de används före läggdags.

Därför vore det bra om föräldrar begränsade sina barns mobilanvändning om kvällarna och till exempel förvarade smarttelefonerna i ett annat rum under natten.

Resultatet publicerades i tidskriften JAMA Pediatrics.