Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaisa Mäkäräinen: Unik sponsor ger trygghet karriären ut

Från 2016
Uppdaterad 15.11.2016 10:51.
Programmet är inte längre tillgängligt

Hon har haft samma huvudsponsor under alla sina år som satsande skidskytt. På gevärsselen har det stått "Metsähallitus" ända sedan år 2005. Och det kommer det att göra så länge hon träder den på och av.

Trygghet är någonting väldigt viktigt under en idrottskarriär. Trygghet med sig själv, trygghet här och nu, och, trygghet inför framtiden. Svackor och misslyckanden, dåliga år, får inte föra med sig en orolig tillvaro som så ofta gör allting bara värre.

För skidskytten Kaisa Mäkäräinen har den samarbetspartner som nu för det tolfte året står bakom henne inneburit trygghet, utan att det gjorts något större nummer av det.

Affärsverket Forststyrelsen, som administrerar över ungefär en tredjedel av landets yta, bland annat de stora statliga skogarna och de 39 nationalparkerna, stödde henne redan innan hon överhuvudtaget började klara sig internationellt.

Stöd, ända fram

Det hela började med att hon en sommar planterade skog hemma i Ristijärvi och samarbetet har inte sedan dess knakat i stormarna en endaste gång.

I år har Forststyrelsen lovat att vara med så länge hon fortsätter sin karriär. Blir det endast en säsong är det bra så, blir det två eller fler går också det utmärkt.

Då allt kom igång var Mäkäräinen riktigt ny som skidskytt och vintertid bodde och studerade hon redan i Joensuu. Hon har trivts väl med livet bland de rättframma nordkarelarna och med det att naturen är mycket likadan som hemma i Kajanaland.

Nationallandskapet som träningsarena

Skidskytteorten Kontiolahti har givetvis varit mycket viktig men framför allt också nationallandskapet omkring Koli. I nationalparken Koli har hon gjort en massa träning, i synnerhet under sommarhalvåren. För de stora höjdskillnadernas skull, men också för att hennes tränare Jarmo Punkkinen har sin fritidsbostad där.

Kaisa Mäkäräinen står högt uppe på ett berg och pekar ut över Koli nationalpark
Bildtext Kaisa Mäkäräinen i sitt favoritlandskap
Bild: Yle/Leif Lampenius

Hon säger sig ha fått en riktig naturnära kajanaländsk uppfostran, där grundidén är att man inte ska lata sig här i livet men inte heller göra väsen av sig själv överallt.

Livet är internationellt, men Kajanaland går inte ur, och det vill hon absolut inte heller. Ordspråket "Man kan ta flickan ur byn, men inte byn ur flickan" gäller.

Den självklara naturen

Naturen är för Kaisa Mäkäräinen liksom en del av henne själv. Men hur mycket man än vuxit upp med köksdofterna hemma av sjöfisk och älgkött som tillreds och med barnanyporna fulla av blåbär och lingon, är naturens krafter lika stora och starka.

Naturkrafternas idrottsgren

Skidskyttet är, mer än kanske någon annan idrott, utsatt för starka naturkrafter. Snön, förena och temperaturerna naturligtvis, som i alla vintriga utomhusgrenar, men också, på ett speciellt sätt, så mycket annat. Som vindarna med alla variationer, regnen, snöfallen, solljus, skymning och så vidare.

Det här decenniets stora finländska snöidrottsstjärna berättar i Sportmagasinet om naturkrafterna som ingen någonsin lär sig att bemästra helt. Hon själv har verkligen hunnit vara med om det mesta.

Kaisa Mäkäräinen med ett leende på läpparna
Bildtext Kaisa Mäkäräinen talar om naturkrafterna som är svåra att bemästra.
Bild: Yle/Leif Lampenius

Diskussion om artikeln