Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skypo misstänker att främmande makt kan ha köpt fastigheter till soldater

Från 2016
Uppdaterad 01.11.2016 16:28.
Oidentifierade soldater i uniformer utan beteckningar blockerar en ukrainsk militärbas i Balaklava på Krim
Bildtext Oidentifierade soldater i uniformer utan beteckningar i Balaklava på Krim i mars år 2014.
Bild: EPA / Anton Pedko

Skyddspolisen misstänker att vissa fastigheter i Finland som köps av utlänningar kan användas som inkvartering för oidentifierade soldater.

Här syftas det på markaffärer som inte är helt logiska - vare sig ur normal användningssynpunkt eller i ekonomiskt perspektiv. I sådana områden kan det skapas konstruktioner som en främmande makt kan ha nytta av i ett krisläge. Det kan gälla avstängning av trafikleder eller inkvartering av trupper.

Definitionen hybridhot började användas som en militär term i samband med krisen i Ukraina då Ryssland ville ta över områden. Ryssland undvek då en traditionell militär operation, och misstänks för att ha tagit över den ukrainska halvön Krim genom att påverka befolkningen och beslutsfattare. Oidentifierade soldater - så kallade gröna män - annekterade Krim.

Dubbelt medborgarskap oroar

Enligt Skypo finns det ett stort antal underrättelseofficerare som är permanent placerade i Finland.

Den juridiska ställningen i rysk lagstiftning gällande personer som har både finländskt och ryskt medborgarskap oroar Skypo.

Alla ryska medborgare är - oavsett om de har dubbelt medborgarskap eller inte - skyldiga att hjälpa Rysslands säkerhetsmyndigheter enligt rysk lag, konstaterar Skypo.

"Trollandet inte så allvarligt"

Skyddspolisen vill ändå mildra oron för det så kallade trollandet, där till exempel Rysslandsvänliga personer försöker påverka åsiktsklimatet i nätdiskussioner.

Skypo säger att trollande i ett land som Finland - där utbildningsnivån är hög - inte har så stor inverkan, trots att fenomenet får mycket uppmärksamhet.

Ett betydligt större hot enligt Skypo är den direkta påverkan som beslutsfattarna kan utsättas för.

Uttalandet har undertecknats av Skyddspolisens chef Antti Pelttari.

Tidningen Iltalehti var först med nyheten.

Den här artikeln är uppdaterad. I den ursprungliga artikeln som publicerades 1.11.2016 kl 10:09, stod det i rubriken att ”Skypo misstänker att Ryssland köpt fastigheter till soldater”. Rubriken korrigerades 1.11.2016 kl. 16:16 till ”Skypo misstänker att främmande makt kan ha köpt fastigheter till soldater”. Den andra meningen ströks helt. Den löd: Uttalandet syftar på de markköp som Ryssland gör i Finland.