Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning: Sexuellt aktiva par lyckligare

Från 2016
Två par bara ben som hänger ut ur en backlucka på en bil vid en sandstrand.
Bildtext Faktorer som påverkar tillfredsställelsen med det egna sexlivet är en kärleksfull partner, regelbundna samlag och att båda känner sexuell lust.
Bild: Gary John Norman

Väestöliittos familjebarometer år 2016 har fokuserat på sexuellt välmående i parförhållandet.

Barometerns resultat baserar sig på FINSEX-enkäten som utfördes år 2015. Enkäten är den femte i sitt slag, den första genomfördes år 1971.

Sammanlagt 2 150 finländare i åldern 18-79 år deltog i undersökningen.

En tiondel missnöjda med sitt sexliv

Parförhållandet är en viktig källa till lycka för finländare. Lyckan i parförhållandet och ett sexliv som upplevs som tillfredsställande har ett starkt samband. Utmaningen ligger i att det blivit svårare att tala om sex i parförhållanden och att många är missnöjda med sitt sexliv.

Tre fjärdedelar av de svarande ansåg sitt egna parförhållande vara åtminstone rätt så lyckligt och sexlivet vara rätt så tillfredsställande. De här personerna ansåg att sex är en viktig del av parförhållandet.

En tiondel av de svarande var inte lyckliga i sitt parförhållande och hade inte heller ett tillfredsställande sexliv. Avsaknaden av sex innebär ofta att det inte heller finns annan fysisk närhet i parförhållandet.

- Det oroväckande är att en tredjedel av dem som levde i ett parförhållande inte ansåg att det egna sexlivet var tillfredsställande. Andelen missnöjda har ökat med tio procent sedan den senaste undersökningen år 2007. Att missnöjet med det egna sexlivet har ökat förklaras av att antalet samlag samtidigt har minskat, säger forskningsprofessor Osmo Kontula från Väestöliitto.

Viktigt med sexuellt kompatibel partner

Faktorer som påverkar tillfredsställelsen med det egna sexlivet är en kärleksfull partner, regelbundna samlag och att båda känner sexuell lust. Sexuell teknik, att uppleva orgasmer och att man tar tag i sexuella problem är också viktiga faktorer.

- Den sexuella kompatibiliteten förstärks av att båda känner sexuell lust, genom att visa fysisk ömhet, genom att ha öppna och ärliga diskussioner, att ha tillräckligt med gemensam tid och genom att sträva efter nya gemensamma upplevelser. Positiv feedback av den egna partnern ökar känslan av sexuell dragningskraft, vilket är särskilt viktigt för kvinnor, säger Kontula.

Det är viktigt att välja en sexuellt kompatibel partner, det vill säga att man tänker i samma banor kring sex. Många parförhållanden vore lyckligare i fall man kunde öka den sexuella lusten och helt enkelt ha mer sex. Det är en kärlekshandling mot den egna partnern och kan göra det egna parförhållandet lyckligare, enligt forskningsprofessor Osmo Kontula.

87 procent av männen och 85 procent av kvinnorna som svarade på enkäten levde i ett parförhållande.

Du kan bekanta dig med undersökningen i sin helhet här (på finska).

Genusforskare av annan åsikt

I oktober intervjuade Yle genusforskaren Maiju Parviainen som vill ruska om de rådande uppfattningarna inom sexualterapin.

Enligt Parviainen behöver ett lyckligt parförhållande, tvärtemot resultatet i undersökningen av Väestöliittö, inte innehålla sex. Läs intervjun med Parviainen här.

Diskussion om artikeln