Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lägenhetsmord i Vasa vidare i rätten

Från 2016
Sessionssal i Egentliga Finlands tingsrätt.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Nora Engström

Österbottens tingsrätt fortsatte under tisdagen sin behandling av ett mord som begicks i Vasa i december ifjol.

Det var i slutet av december ifjol som en 48-årig man hittades mördad i sin bostad i Vasa. En 45-årig man åtalas för mordet. Mannen misstänks ha utsatt offret för en synnerligen grym misshandel genom sparkar och slag. Han använde en askkopp som tillhygge och slutligen även kniv.

I juni i år inledde Österbottens tingsrätt sin handläggning av fallet, efter vilket en mellandom gavs och den rättspsykiatriska undersökningen inleddes - detta på den åtalades egen begäran.

Efter en flera månader lång undersökning har man nu kunnat konstatera att mannen inte var psykiskt sjuk vid tidpunkten för dådet.

Åklagaren anser att mannens brott måste anses grovt på grund av brottsbilden som helhet och yrkar därför på livstids fängelse. I och med resultatet av den rättspsykiatriska undersökning är ett livstidsstraff nu även möjligt.

Dom om ett par veckor

En 38-årig kvinna står även åtalad i fallet. Brottsrubriceringen lyder försummande av räddningsåtgärd, då kvinnan underlät att ringa nödcentralen trots upprepade vädjanden från offret.

Åklagaren yrkar för hennes del på fem månaders ovillkorligt fängelse. Kvinnan bestrider åtalet och uppger att hon inte vågade kontakta nödcentralen på grund av hur den huvudåtalades beteende.

Den huvudåtalade bestrider för sin del mordåtalet. Han medger grov misshandel eller dråp.

En slutlig dom i fallet väntas den 15 november.