Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stadsdirektören: Hangöborna borde tänka på viktigare saker

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 10:09.
Roxx
Bildtext Många Hangöbor vill bevara Roxx café och pub i Östra hamnen i Hangö.
Bild: Yle/Maria Wasström

Hangös stadsdirektör är förvånad över Hangöbornas stora engagemang för att bevara Roxx café och pub i Östra hamnen. Det finns betydligt större och viktigare saker som man borde uppmärksamma i stället, menar han.

Stadsdirektör Denis Strandell lyfter upp bland annat stadens allvarliga budgetproblem och den dåliga inomhusluften i både hälsostation och en del skolor. Också de papperslösa flyktingarna är en fråga som han upplever att folk borde rikta sin uppmärksamhet mot i stället för att fundera på ett café i Östra hamnen, säger han.

- Man undrar över sakernas omfång. Det finns många stora och riktigt viktiga frågor som vi brottas med på daglig basis och då vet jag inte riktigt om ett café och dess vara eller icke vara är det som står högst uppe på agendan.

Ologiskt med femårigt kontrakt

Strandells förslag är att Roxx café och pub bara skulle få ett ettårigt hyreskontrakt. Det har väckt en proteststorm i Hangö och över 1 000 namn har samlats in för att rädda Roxx. Inför stadsstyrelsens möte på måndagen samlades närmare 100 mänskor för att demonstrera för att caféet ska få finnas kvar.

En kvinna står i en gul reflexväst. I handen håller hon en skylt där det står "Oxå Hangöbor har rätt till "solsidan". Rädda Roxx!".
Bildtext Monica Ferm var en av många som demonsterade utanför stadshuset måndags.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Stadsstyrelsen beslöt efter omröstning att ge ett femårigt hyreskontrakt till företaget Ruber som driver caféverksamheten.

Denis Strandell säger att det är ett ologiskt beslut eftersom processen att förnya detaljplanen i Östra hamnen pågår just nu. Enligt honom är det normal praxis är att man under sådana förutsättningar håller sig till korta kontrakt tills man får den övergripande planen gjord.

När den övergripande planen är färdig börjar man fundera vilken verksamhet som passar var och hur man ska lösa trafikproblem, var parkeringsplatser placeras och hur stora byggarealer ska vara, säger han.

- Hyreskontraktet låser och till vissa delar planarbetet och försvårar det. Det är inte på något sätt i stadens intresse.

Strandell: Östra hamnen har stagnerat

Denis Strandell föreslog också att Ruber inte längre skulle sköta gästhamnen i Hangö. I stället vill han att staden förhandlar med Hangö Segelförening om att de skulle ta över gästhamnen vid årsskiftet. Men stadsstyrelsen fattade inte beslut om saken på måndagens möte utan remitterade ärendet.

Östra hamnen har en viktig och central betydelse när man talar om att utveckla turismen i Hangö, säger han.

- Tyvärr kan man konstatera att det inte har skett någon utveckling alls i Östra hamnen de senaste 20 åren.

Han har bland annat tittat på antalet båtturister i gästhamnen och konstaterat att det har sjunkit de senaste åren. Jämfört med andra hamnar får man också belägg för antagandet att Hangö har halkat efter i utvecklingen, påpekar han.

- Nu är det upp till styrelsen att besluta om man vill ha en förändring eller om man tycker att det som har varit ska fortgå i all evighet.

"HSF bättre rustat att driva gästhamnen"

Denis Strandell menar att Hangö Segelförening är både mer kapabel och intresserad av att investera i gästhamnen.

- HSF har varit verksam i Hangö i 110 och det är en professionell aktör som har både intresse, kunskaper och ekonomiska möjligheter att driva verksamheten i gästhamnen på ett mycket bra sätt.

Restaurangen hsf i Hangö syns bakifrån och i bakgrunden de röda magasinen längs Hamngatan.
Bildtext Hangö Segelförening har funnits i Hangö i 110 år.
Bild: Yle/Marica Hildén

Bland annat har HSF signalerat att föreningen kunde investera i både brygg- och andra infrastrukturer.

- Det är något som Ruber inte har gjort. I våra diskussioner har Ruber också gjort det klart att de inte är intresserade av att göra investeringar. Där är en mycket stor skillnad, säger Strandell.

Fel att skylla stagnationen på Ruber

Jan Sonntag är för tillfället hamnkapten i Östra hamnen. Han menar att det är orättvist skylla hamnens stagnation enbart på Ruber.

- Vi har väntat på planering sen 2011, så fem år har gått till spillo, säger han.

Han menar att det nu är lättare att göra upp långsiktiga planer då företaget har fått besked om det femåriga hyreskontraktet.

Jan Sonntag
Bildtext Jan Sonntag är hamnkapten.
Bild: Yle/Maria Wasström

Enligt honom är situationen i Östra hamnen inte så alarmerande som Strandell låter påskina. Båtgästernas antal har visserligen minskat, men kassaflödet har däremot ökat, säger Sonntag.

- Vi har bra somrar bakom oss tio år bakåt. Euromässigt har vi också fått mera in varje år. Det är helt andra siffror som vi talar om i dag jämfört med tio år sedan.

Visioner kontra realism

Denis Strandell kritiserar Ruber för att vara ointresserad av att investera i hamnen. Men Jan Sonntag tycker i sin tur att det är bättre att ha fötterna stadigt på jorden.

- Det är visioner kontra realism. Vi är ett mera jordnära företag och vi är inte uppe i skyarna och drömmer oss bort. Det är klart att vi får ge oss om någon slår fyra till fem miljoner i bordet och vill utveckla allting. Men hamnen ska ju fungera under tiden också.

Artikeln är rättad 3.11 klockan 10:06. Meningen att Denis Strandell var besviken och frustrerad över att stadsstyrelsen inte fattade beslut om vem som får hyra gästhamnen är borttagen. Det var inte Strandells egna ord utan redaktörens egen tolkning. Yle Västnyland beklagar saken.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan
Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan