Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

450 funktionärer när Vasa står värd för lag-EM i friidrott

Från 2016
Uppdaterad 01.11.2016 19:59.
Stafettkarnevalen 2016
Bildtext Senast en stor tävling ordnades på Karlsplan i Vasa var när Stafettkarnevalen gick av staplen på plan i våras.
Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist

Nästa sommar ordnas lag-EM i friidrott i division ett i Vasa. Under misommarhelgen deltar tolv länder i de tre dagar långa tävlingarna på Karlsplan.

På tisdagen var representanter för Europeiska friidrottsförbundet på plats i Vasa för att gå genom arrangemangen och se på området.

- Vi har sett på Karlsplan och träningsplan i Smedsby. Vi har också tittat på tidsschemat så att det går ihop med dem. Vi diskuterar också med Yle för att få ihop ett vettigt program, säger Ingemar Sundelin som är ordförande för organisationskommittén.

Bildtext Ingemar Sundelin
Bild: YLE/Sofi Nordmyr

En del saker är oklara än men Sundelin säger att de kommit igång bra med planeringen på ett lokalt plan. Det är en hel del som ska ordnas med busstransporter och mat, dessutom ska varje land ha en egen attaché som talar det landets språk.

Räcker Karlsplan till?

- Själva idrottsområdet räcker bra till. Det är en annan sak med de sociala utrymmen runtomkring. I större städer finns det ofta utrymmen under läktare och plan men vi har inte så mycket sådana utrymmen så vi får sprida på oss och lägga upp tält, säger Sundelin.

Tredje gången gillt i Vasa

Vasa har tidigare ordnat Europa cupens division ett-tävlingar 2001 och 2007. Men Europa cupens efterträdare, lag-EM i divison ett är aningen större och pågår i tre dagar.

Såväl Vasa stad som Visit Vasa har representanter med i organisationskommittén.

Hur stor sak är det här för Vasa?

- Jag tycker att det är jättestort. Det här är den största och mest internationella friidrottshändelsen i Finland under nästa år, säger Sundelin.

Sundelin önskar sig en publik på mellan 13 000 och 15 000 personer, det skulle i så fall innebära att tävlingarna blir slutsålda. Han gissar att omkring 450 frivilliga funktionärer kommer att arbeta med tävlingarna.

- Det här är en ypperligt tillfälle för lokala domare och funktionärer att få vara med på en stor händelse.

I tävlingarna deltar över 760 personer från 12 olika länder. Förutom Finland deltar lag från bland annat Sverige, Norge och Damnark.

Diskussion om artikeln