Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Frölander-Ulf nominerad till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur

Från 2016
Uppdaterad 02.11.2016 13:29.
Lena frölander-ulf med blombukett
Bild: Anna Dönsberg/Yle

Den finlandssvenska författaren Lena Frölander-Ulfs bok Jag, Fidel och skogen (Schildts & Söderströms) är nominerad till Finlandiapriset för barn- och ungdomslitteratur 2016.

Det är en berättelse om ett barn som åker med till stugan trots att skogen, havet och att kissa i skogen när det är mörkt skrämmer. Den magiska skogen och dess underliga varelser skildras med barnets blick. Lena Frölander-Ulf har använt sig av samma skrapteknik där bilderna skrapas fram ur det svarta som hon också använde i Mörkerboken (2009) där Hannele Mikaela Taivassalo stod för texten.

- Det är en väldigt arbetsam metod, ett riktigt hantverke, säger Lena Frölander-Ulf. Senast lovade jag mig själv att aldrig mer. Men nu har det gått sex år och det blir ju faktiskt riktigt fint, även om jag säger det själv.

Pärmbild till Lena Frölander-Ulfs barnbok "Jag, Fidel och skogen"
Bild: Schildts & Söderströms förlag

Bland de sex nominerade verken finns såväl bilderböcker, fantasiäventyr som en postumt utgiven bok.

Till de övriga nominerade kandidaterna hör Katri Kirkkopelto med bilderboken Piki, som handlar om mobbning i grupp och gruppdynamik. Men också om att känna igen sina känslor och betydelsen av vänner.

Sanna Isto har tillsammans med illustratören Sami Saramäki skapat en värld i Sveaborgs tunnlar med boken Maan alaiset. Boken ställer frågor om vem vi är, vem vi vill vara och hur våra val påverkar andra.

Juuli Niemis roman Et kävele yksin får vuxna att minnas hur det är att vara ung. Huvudpersonen är Ada som är bara 15 år när den stora kärleken slår till och vuxenlivet ställer krav.

Siri Kolus lilla roman Kesän jälkeen kaikki on toisin skildrar en ung person som står inför ett val som kommer att förändra hens liv och göra hen till den hon vill vara.

Romanen Lumi av Seita Vuorela är postumt utgiven och skildrar invandrarungdomars upplevelser. Berättartekniken växlar mellan vardagsrealism och magisk realism på ett övertygande sätt.

Det är skådespelaren och sångaren Vuokko Hovatta som utser vinnaren i år. Prissumman är 30 000 euro. Vinnaren offentliggörs den 24 november 2016. Priset hette tidigare Finlandia Junior.

Artikeln har uppdaterats.

Diskussion om artikeln