Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lektor: Pedagogisk nytta med mobiltelefoner i undervisningen

Från 2016
Ungdomar tittar på sina mobiltelefoner
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

Sol-Britt Arnolds-Granlund, lektor i mediepedagogik, säger att man inte ska se den nya tekniken som ett hot mot undervisningen utan utveckla användningen i dialog med eleverna.

Frågan om mobiltelefoner i klassrummen har aktualiserats efter att några elever filmade en lärare som fick ett utbrott i en högstadieskola i Lahtis och publicerade filmen på Youtube.

Sol-Britt Arnolds-Granlund är lektor i mediepedagogik vid Åbo Akademi. Hon vill inte kommentera fallet i Lathis men säger att det kan vara förrädiskt att se ett videoklipp taget ur sitt sammanhang.

Sol-britt Arnolds-Granlund, lektor i mediepedagogik vid Åbo Akademi.
Bildtext Sol-Britt Arnolds-Granlund.
Bild: Yle/Markus Bergfors

- Man ser ett litet brottsstycke, man vet inte hur det har börjat och man vet inte hur det upplöstes.

- Mobiltelefoner är kraftiga verktyg i händerna på eleverna, som kanske inte alltid är på det klara med konsekvenserna om man tar dem i bruk i ett klassrum, säger Arnolds-Granlund.

Mobiltelefoner kan vara av nytta i undervisningen

Arnolds-Granlund tycker ändå det skulle vara olyckligt med ett totalförbud av mobiltelefoner i skolan och säger att man måste förhålla sig positiv till den nya tekniken.

- Som mediepedagog så ser jag ju en pedagogisk nytta och vinning i att använda mobiltelefon också i undervisningen, men självklart ska den inte störa undervisningen.

Hon vill se att man upprätthåller och utvecklar en levande dialog med eleverna om den nya tekniken, så det inte blir som situationen i Lahtis.

- Hellre då kämpa tillsammans med eleverna, för det finns så mycket man kan göra.

Diskussion om artikeln