Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Viking Line planerar bygge av nytt miljövänligt fartyg

Från 2016
Uppdaterad 02.11.2016 15:46.
Viking Grace utanför Beckholmen i Åbo.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Viking Line har ritningar på ett nytt, miljövänligt passagerarfartyg för rutten Åbo-Stockholm. Fartyget är konstruerat för att minimera stranderosionen i Östersjön.

Viking Lines vd Jan Hanses säger till Ålands Radio att fartyget skulle vara större än Viking Grace, det skulle liksom hon drivas av naturvänlig LNG-gas och skulle ha en vågbrytande bulb, som minskar de negativa är konsekvenserna av fartygets svallvågor på stränderna

Ritningarna har tagits fram med EU-bidrag inom ramen för projektet Motorways of The Seas.

Fartyget är tänkt att ersätta Amorella, som går mellan Åbo och Stockholm.

Om Viking Line går in för fartygsbygget är det sannolikt att beställningen går till ett utländskt varv, säger Jan Hanses. Åbovarvet har orderlistan full fram till 2024.

Frågetecken kring Viking Grace miljövänlighet

Viking Grace framfart i den svenska skärgården har ändå väckt kritik. För drygt ett år sedan skrev tidningen Skärgården att Viking Grace drar upp betydligt grövre sjö än andra Finlandsfärjor.

Tony Öhman, direktör vid Viking Line och ingenjör i skeppsbyggnad, bekräftade då problemen för tidningen. Han sade att bogvågen uppstår då fartyget har en hastighet på 12 knop.

- Då vi beställer fartyg försöker vi se till att stranderosionen blir minsta möjliga. Därför är det en besvikelse att just Viking Grace har det här problemet, sade han till tidningen.

Problemen med svallvågorna uppdagades i den livligt trafikerade Furusundsleden mellan Furusund och Yxlan i Stockholms skärgård.

Viking Grace ska ha sänkt hastigheterna i den här farleden sedan dess.