Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN sparkar chefen för fredsbevararna i Sydsudan

Från 2016
Uppdaterad 02.11.2016 15:06.
FN har 13 000 soldater från flera olika länder i Sydsudan som har lidit av inbördeskrig sedan år 2013
Bildtext FN har 13 000 soldater från flera olika länder i Sydsudan som har lidit av inbördeskrig sedan år 2013
Bild: EPA

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har sparkat chefen för FN:s 13 000 fredsbevarare i Sydsudan, efter en ytterst kritisk intern rapport.

Rapporten om våldsamheter i huvudstaden Juba i somras bekräftar att FN-soldater på plats inte förhindrade övergrepp mot bland annat kvinnliga biståndsarbetare på ett hotell.

I rapporten nagelfars den bristande befälsstrukturen bland fredsbevararna och särskilt kommendören, den kenyanska generalen Johnson Kimani Ondieki som får sparken.

Utredarna slår fast att FN-styrkan UNMISS inte skyddade civila eller FN:s biståndsarbetare under våldsamma sammandrabbningar mellan anhängare av president Salva Kiir och hans främsta rival, vicepresidenten Riek Machar.

- Civila utsattes för grova människorättsbrott, inklusive mord, sexuella övergrepp och tortyr som utfördes av regeringssoldater, skriver rapportörerna om händelserna i juli.

Struntade i vädjanden om hjälp

Rapporten är särskilt kritik mot att FN-soldater inte skyddade civila FN-anställda och kvinnliga biståndsarbetare som bodde i ett hotell endast en kilometer från dem närmaste FN-basen.

FN-styrkan struntade i upprepade vädjanden om hjälp då presidentens soldater stormade hotell Terrain och våldförde sig på flera biståndsarbetare.

Biståndsarbetarna räddades inte förrän följande morgon av ett privat säkerhetsbolag.

Regeringssoldater gjorde sig skyldiga till mord, tortyr och sexulla övergrepp i Juba i juli, utan att FN ingrep
Bildtext Regeringssoldater gjorde sig skyldiga till mord, tortyr och sexuella övergrepp i Juba i juli, utan att FN ingrep
Bild: EPA/PHILLIP DHIL

Ban Ki-moon lär vara upprörd över FN-styrkans uppenbara misslyckande med att sköta sitt uppdrag.

- Bristen på ledarskap kulminerade i en kaotisk och ineffektiv respons mot våldet, sägs det i utredningen.

Inget gemensamt befäl

Över 13 000 soldater och militärpoliser från Kina, Nepal, Indien och Etiopien ingår i fredsstyrkan men den har inte något enhetligt, fungerande befäl.

Kinesiska fredsbevarare övergav sina ställningar vid åtminstone två tillfällen enligt rapporten.

Två kinesiska FN-soldater dödades under våldsamheterna och Kina säger att det är klart vilka uppoffringar landet har gjort i Sydsudan.

- Kinesiska fredsbevarare trotsade livshotande faror för att utföra sitt uppdrag vid frontlinjen, säger det kinesiska utrikesministeriets talesman Hua Chunying som inte ville kommentera uppgifterna om att kineser övergav sina ställningar.

Sydsudan väckte plötsligt åtal

Regeringen i Sydsudan meddelade överraskande på onsdagen om 16 åtal för händelserna i Juba, endast en dag efter att rapporten offentliggjordes.

Det är ändå oklart hur många av de 16 som åtalas är soldater. Den biträdande justitieministern säger endast att "soldater utnyttjade kriget för sina egna kriminella ändamål."

Det var första gången som regeringen har reagerat offentligt på FN-rapporten.

Fyra av de sex medlemmarna av utredningskommissionen representerade säkerhetsstyrkor i Sydsudan.

Ett av världens fattigaste länder

FN har haft fredsbevarare i Sydsudan ända sedan landet blev självständigt år 2011. Inbördeskriget bröt ut två år senare och har fortsatt sedan dess.

Sydsudan är ett av världens fattigaste länder och kriget har slagit ut både jordbruket och hälsovården i stora delar av landet, vilket ledde till att många människor dog i sjukdomar och svält.

Striderna och våldet mot civila drev också över 2 miljoner människor på flykt.

Av dem bor minst ett par hundratusen fortfarande vid flyktingläger och FN-baser eftersom de är rädda för att återvända hem.

Diskussion om artikeln