Grundstenen är lagd för centralköket i Borgå
I snöyra lades grundsten för Borgå stads kommande centralkök och nya matstrategi. Största delen av den mat som serveras i Borgå stads daghem, skolor och äldreboenden kommer i framtiden tillredas i det nya centralköket.
Ute vid byggplatsen nära Kungsporten hålls ceremonin rätt kort i snöfallet då grundstenen muras. Talen sparas till kaffestunden inomhus.
I cylindern, den så kallade tidskapseln, finns exemplar av dagens lokala tidningar, några mynt och en del andra dokument. I tur och ordning lägger stadens ledande tjänstemän och politiker en slev med cement på cylindern.
Byggplatsen är stor och stort är också projektet. Våningsytan är på 1 284 kvadratmeter och kostnaderna beräknas till 6,6 miljoner euro. Det nya köket ska vara klart om ett år och i bruk lite senare.
- Våren 2018 sätter vi i gång med produktionen, säger Annika Malms-Tepponen, verkställande direktör för Lokalservicen. Steg för steg ersätter vi då de nuvarande köken.
Dagligen tillverkar Borgå stad omkring 10 000 luncher, största delen kommer i framtiden att göras i det nya centralköket.
- Trots Sote-reformen vågar vi satsa på ett eget centralkök, säger Annika Malms-Tepponen. Vi har gjort våra riskkalkyler och är övertygade att folk äter också efter förvaltningsreformen.
Centralköksbyggnaden omfattar lokaler som används för tillredning, avkylning, packning och distribution av mat. Planeringen av helheten pågår samtidigt som byggnadsarbetena.
- Vi planerar och bygger samtidigt och har nu alla chanser att få en bra helhet, då byggnadsbolaget är med i alla faser.
Bygget sker som projektledningsentreprenad och det är Lujatalo Oy som svarar för entreprenaden.
Läs också
-
-
Centralköket i Borgå fick bygglov
22.6.2016 -
En sista kamp om centralköket i Borgå
27.10.2015 -
"Borgå borde tänka om angående centralköket"
20.10.2014
Diskussion om artikeln