Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Överraskande vändning i Guggenheimplanerna - behandlas i stadsstyrelsen

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 17:49.
Guggenheimtomten
Bildtext Guggenheimstiftelsen har en tomtreservation på Södra kajen i Helsingfors.
Bild: YLE/ Christoffer Gröhn

Trots att Guggenheimmuseet inte rymdes med i regeringens budgetförhandlingar ska understödsstiftelsen och Helsingfors stad nu presentera sitt förslag om att bygga museet till stadsstyrelsen.

Stadsstyrelsen behandlar förslaget redan på måndag.

Staden presenterar innehållet i förslaget på torsdag. Samtidigt kommer de att presentera den uppskattning av de ekonomiska effekterna av ett museum, som Helsingfors näringslivsavdelningsavdelning har gjort.

Här ser du vändningarna kring museiplanerna hittills:

November 2016

Helsingfors stadskansli meddelar att staden och understödsstiftelsen ska presentera ett förslag om att bygga museet. Helsingfors stadsstyrelse ska behandla förslaget den 7 november.

September 2016

Guggenheim blir utan medel från staten. Helsingfors stad kan inte gå vidare med Guggenheimplanerna så länge beslut om statlig finansiering för projektet saknas. Det är ändå för tidigt att helt slopa projektet, säger Helsingfors biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen.

Augusti 2016

Näringslivet EK vill få fart på ekonomin bland annat genom att ge grönt ljus för bygget av ett Guggenheimmuseum i Helsingfors. Det skulle gagna sysselsättningen och stöda turismen, säger EK.

April 2016

Understödstiftelsen saknar en tredjedel av sin finansiering. Alla väntar på statens besked om finansieringen.

April 2016

Finavia storinvesterar i Guggenheim. Det statsägda bolaget vill inte avslöja summan, men intygar att den är "betydande".

Januari 2016

Fem storföretag i resebranschen har beslutat satsa pengar i Guggenheimprojektet, eftersom de tror att museet skulle öka antalet resenärer. Rederibolagen Eckerö Line, Viking Line och Tallink Silja, flygbolaget Finnair och Taksi Helsinki placerar tillsammans över en miljon euro i projektet.

September 2015

Insamlingen för museet stampar på stället. Potentiella finansiärer väntar på signaler från den offentliga sektorn. Understödsstiftelsen avslöjar inte hur mycket pengar de har fått in.

Juni 2015

Helsingfors stad ska inleda förhandlingar med Guggenheimstiftelsen och med understödsstiftelsen för Guggenheim Helsingfors. I Helsingforsfullmäktige väntar Samlingspartiet och De gröna på fler utredningar, medan gruppordförandena för SDP, VF, Sannfinländarna och SFP är kritiska till planerna.

Juni 2015

Guggenheim Helsinki-arkitekttävlingens vinnare avslöjas. Trots tävlingen finns det inget beslut om att bygga ett museum. Understödsstiftelsen har som målsättning att samla in 28 miljoner euro. Över hälften av den privata finansieringen fattas fortfarande, och ingen offentlig diskussion har förts om Helsingfors stads eller statens finansieringsbeslut.

December 2014

Finalisterna för arkitekttävlingen väljs. Bland de sex finalisterna finns ingen finländare.

Oktober 2014

Guggenheim Helsinki-tävlingens bidrag presenteras. Sammanlagt deltog 1 715 tävlingsbidrag från olika länder. Det här innebär att tävlingen är en av de största arkitekttävlingarna genom tiderna.

Juni 2014

Guggenheimmuseets arkitekttävling körs i gång. Helsingfors museiprojekt är Guggenheimstiftelsens första öppna arkitekttävling. Den tudelade tävlingen tar två år.

December 2013

Fastighetsnämnden avvisar reserveringen av Södra hamnens tomt för bygget, men stadsstyrelsen förespråkar tomtreserveringen genast i början av året.

September 2013

Guggenheimstiftelsen presenterar ett nytt förslag för museibygget i Helsingfors. I stället för Skatudden vill man nu bygga museet i Södra hamnen. Man beslutar att ordna en arkitekturtävling. Stiftelsen lovar finansiera tävlingen själv.

Augusti 2013

Guggenheimstiftelsens ledning träffar politiska beslutsfattare i Helsingfors. Meningen är att få staten att finansiera en del av projektet.

Maj 2013

Det andra Guggenheimprojektet inleds. Stiftelsen uppger att den åter är intresserad av att bygga ett museum i Helsingfors. Stiftelsen anlitar den finländska PR-byrån Miltton som lobbare.

Maj 2012

Helsingfors stadsstyrelse avvisar Guggenheimmuseet med rösterna 8 - 7.

April 2012

Arbets- och näringsministeriet är redo att finansiera museets arkitekttävling om museet byggs av trä.

Januari 2012

Stiftelsens utredningsgrupp föreslår att bygga museet i Helsingfors. Enligt Utbildnings- och kulturministeriet är det Guggenheimstiftelsen som drar mest nytta av projektet, medan Helsingfors stad bär de ekonomiska riskerna.

Augusti 2011

Guggenheimstiftelsen föreslår att museet byggs på Skatudden. Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen lovar i en intervju att museet blir klart år 2018.

Januari 2011

Det första Guggenheimprojektet börjar. Helsingfors stad meddelar att man beställt en utredning av Solomon R. Guggenheim-stiftelsen om att eventuellt bygga ett museum.

Diskussion om artikeln