Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland ser inga problem med gasledning trots baltisk oro

Från 2016
Norstreams anläggning i Tyskland.
Bild: EPA/ STEFAN SAUER

De baltiska länderna ser tydliga säkerhetspolitiska problem med det ryska gasledningsprojektet Nord Stream 2. De har svårt att få de andra nordiska länderna med på en kritisk ståndpunkt och Sipilä ser inga problem med projektet.

Den nya säkerhetssituationen i Östersjön är en stor utmaning intygar de nordiska och baltiska statsministrarna med en mun, men då det gäller det ryska gasledningsprojektet som ska löpa genom hela Östersjön är uttalandena olika.

- Vi ser att det inte ger diversitet i fråga om energiförsörjning och vi är förstås inte naiva så att vi ser det här bara som en ekonomisk fråga utan också som en politisk fråga, säger Estlands statsminister Taavi Rõivas.

Nord Stream 2 är en gasledning som skulle löpa genom Finska viken, förbi det strategiskt belägna Gotland, på danskt territorium intill Bornholm ända till Tyskland.

Det är det till över hälften det ryskägda bolaget Gazprom som driver projektet, och ledningen skulle löpa intill den nuvarande gasledningen.

I debatten har säkerhetsrisker i samband med användningen av svenska hamnar lyfts upp, också det europeiska beroendet av rysk gas skulle öka och att Ryssland kan använda det som ett påtryckningsmedel.

Danmark, Sverige avvaktar

Det är EU:s energiunion som ska ta ställning till frågan. Yle Nyheter frågade idag om de nordiska och baltiska länderna kommer att ta en gemensam ståndpunkt i EU. Sverige och Danmark har sagt att de ser säkerhetspolitiska aspekter på problemet, men skickar bollen vidare till EU.

- Vi ser också att det finns en politisk dimension i den här frågan och därför har vi bett att EU-kommissionen ska ge sin ståndpunkt, säger Danmarks Lars Løkke Rasmussen.

Finlands statsminister Juha Sipilä talar i sin tur om enbart miljömässiga faktorer som inverkar på beslutet, då gasledningen inte löper på finskt territorium utan bara genom finsk ekonomisk zon.

- När en gasledning redan finns där så kan en annan dras där också. Men jag förstår bra den oron som finns och därför diskuterar vi frågan i EU säger Sipilä.

Diskussion om artikeln