Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesty Internationals kontor i Moskva stängdes

Från 2016
Sergej Nikitin( tv)  Amnesty Internationals chef i Ryssland överraskades av låsta dörra då han kom till jobbet i morse.
Bildtext Sergej Nikitin( tv) Amnesty Internationals chef i Ryssland överraskades av låsta dörrar då han kom till jobbet i morse.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ryssland har stängt människorättsorganisationen Amnesty Internationals kontor i Moskva.

Lokala myndigheter stängde kontoret i natt och lät inte anställda komma in i morse.

- Anställda som anlände till kontoret i morse upptäckte att någon hade brutit sig in, stängt av strömmen och satt nya lås på dörrarna, säger Sergej Nikitin, Amnestys chef i Ryssland.

Nikitin försäkrar att man har betalat hyran i tid och man inte var medveten om några problem med staden Moskva.

Inga kommentarer

Enligt ett officiellt meddelande som hade satts upp på dörren tillhör lokalen staden Moskva och ingen tillåts komma in på kontoret utan att stadens tjänstemän är närvarande.

Moskvas fastighetsförvaltare som hyr ut lokalen till Amnesty, har inte angett någon orsak till varför man stängde kontoret som Amnesty har haft i över 20 år i den ryska huvudstaden.

President Vladmir Putins talesman Dmitri Peskov säger för sin del att han inte är medveten om Amnestys problem med kontoret.

Människorättsgrupper trakasseras

- Det kan finnas flera förklaringar med tanke på det nuvarande klimatet för medborgarrörelser, men det är för tidigt att dra slutsatser säger Amnesty Internationals Europachef John Dalhuisen.

Han tillägger att man hoppas lösa problemet så snabbt som möjligt och att det möjligen finns en enkel administrativ förklaring till varför kontoret stängdes.

Både inhemska och utländska människorättsorganisationer i Ryssland har länge klagat över ökande trakasserier och allt strängare lagstiftning som begränsar deras verksamhetsmöjligheter.

Amnestykritik senast i går

Många ryska medborgarorganisationer har stämplats som "utländska agenter" eftersom de har fått ekonomiskt stöd från andra länder.

Amnesty har inte heller varit rädd för att kritisera människorättsförhållanden och bristen på yttrandefrihet i Ryssland.

Organisationen krävde senast på tisdagen att Ryssland slutar att använda tortyr och övergrepp i fängelser.

Uttalandet kom efter att den fängslade aktivisten Ildar Dadin hade klagat över att han misshandlats och hotats i fängelset.

Diskussion om artikeln