Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgå stänger ungdomsishallen på grund av risk för takras

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 11:59.
Kokon ishall i Borgå
Bildtext Ungdomsishallen vid Kokon ishall hålls stängd resten av säsongen (arkivbild)
Bild: Yle/Åsa Nyman

Borgå stads lokalitetsdirektör Börje Boström har beslutat stänga träningshallen i Kokon idrottscentrum, den så kallande Ungdomshallen, från och med torsdagen den 3 november.

Orsaken är hallens takkonstruktion, som efter en granskning konstaterades vara en riskkonstruktion.

Enligt utredningen, som gjordes av Sweco Rakennetekniikka Oy, är takkonstruktionens förmåga att bära snölast bara en liten del av vad som krävs enligt normer som gällde vid tidpunkten för byggandet.

– Det är inte möjligt att garantera säkerheten för användarna av Ungdomsishallen vintertid, varför man inte har något annat alternativ än att stänga byggnaden och försöka reparera den så snart som möjligt, konstaterar lokalitetsdirektör Börje Boström.

Stängning hotar också Aurorahallen

Aurorahallen har likadana problem med konstruktionen som Ungdomsishallen. Enligt preliminära kalkyler som gjordes på hösten är takets bärighet i Aurorahallen bättre än i Ungdomsishallen men inte tillräcklig för att uppfylla kraven.

– Snömängden och snöns vikt behöver dock följas upp, och vid behov ska snön tas bort. Det slutgiltiga beslutet om en eventuell stängning av Aurorahallen fattas, när granskningen av takkonstruktionens hållfasthet har blivit färdig, säger Börje Boström.

Innebandyturnering, match mellan Strömborgska skolan och Helsinge skola.
Bildtext Också Aurorahallen hotas av stängning (arkivbild).
Bild: Yle/Fredrika Sundén

– Idrottstjänsterna startar omedelbart en ny planeringsomgång om användningstiderna i hallar och på konstisbanor med de föreningar, skolor och andra grupper som använder dessa. Målet är att finna en lösning som på bästa möjliga sätt tryggar olika gruppers behov under den tid som reparationerna pågår, berättar chefen för idrottstjänster Per Högström.

– De observerade problemen är typiska för hallar av samma typ och ålder från samma leverantör. De var från första början fel konstruerade, konstaterar Juha Kukkonen vid Sweco Rakennetekniikka Oy.

Diskussion om artikeln