Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Betongproblem skapar oro för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt

Från 2016
Här byggs det nya T3-sjukhuset.
Bildtext Här byggs det nya T3-sjukhuset.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Byggandet av det nya T3-sjukhuset i Åbo har stött på patrull. Projektet har delvis stoppats på grund av brister i betongkonstruktionerna. Sjukvårdsdistriktets direktör Leena Setälä är orolig över att det här kan äventyra hela byggplanen för det nya sjukhuset.

Bristerna uppdagades i samband med sjukvårdsdistriktets egen kvalitetskontroll.

- Det finns något tekniskt problem med betongen och nu måste vi vänta och se vad de tekniska undersökningarna visar, alltså gällande betongens kvalitet. Hurdana problem det handlar om kan vi inte säga ännu och det är också för tidigt att säga om det handlar om allvarliga problem och hur allvarligt det i så fall kan vara. Men nog är jag lite orolig för vad det här betyder för byggplanen och självklart är det oroväckande om vi inte kan fortsätta som vi har planerat, säger Leena Setälä, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Ärendet utreds nu tillsammans med huvudentreprenören Lemminkäinen Infra. Betongmassan har i sin tur levererats av bolaget Rudus.

- Nu ska vi ta reda på de tekniska bristerna och vem som tar ansvaret för det. Om det finns något fel får byggbolaget i så fall kanske ta ansvar för det.

Leena Setälä.
Bildtext Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts direktör Leena Setälä.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Sjukvårdsdistriktet ser allvarligt på bristerna och samarbetar nu med olika myndigheter och Åbo stad för att få en bättre bild av situationen.

Enligt Setälä påverkar det här inte distriktets budget i det här skedet, men samtidigt är det för tidigt att säga om det här eventuellt påverkar något annat projekt inom distriktet.

- Vi får se framöver vilka konsekvenser det här kan få för distriktet.

Distriktet vill ha befälet i informationsflödet

Mer information om utredningen ges den 11 november.

- Nu får vi vänta till det datumet och då ger vi information om det här problemet. Då kommer vi att ge tekniska detaljer om bristerna och då är vi också klokare kring vad det betyder för byggplanen och vår verksamhet.

Hur kommer det sig att ni går ut med så här knapphändig information?

- Vi ville komma ut med den här informationen innan den kommer ut någon annan väg. Vi ville vara proaktiva i informationen som kommer från sjukvårdsdistriktet, men just nu kan vi inte säga mer än så här.

Yle Uutiset: Tyksin sairaalatyömaan betonissa epäillään lujuusongelmia – sairaalaa rakennetaan tien ja junaradan päälle

Diskussion om artikeln