Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Insekter kan bli ett livsmedel också i Finland

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 08:19.
Så här lagar man granola med gräshoppor - Spela upp på Arenan

Finland importerar en stor del av det protein som används i samhället. Självförsörjningsgraden i fråga om protein är bara 20 procent, men Naturresursinsitutet Luke driver projektet ScenoProt där målsättningen är att siffran ska stiga till 60 procent senast 2030. Projektet presenterades för journalister i Helsingfors på onsdagen.

Enligt Scenoprot ska en del av köttet i framtiden ersättas av fisk och vegetarisk mat, vilket betraktas som ett hälsosammare alternativ än stora mängder med kött.

En av målsättningarna med proteinprojektet är att proteinkällorna ska vara så klimatsmarta som möjligt i framtiden. Där kommer insekterna in, anser företagaren Robert Nemlander som grundat företaget Entocube som tillverkar gräshoppsmjöl samt anläggningar för massproduktion av gräshoppor.

Att odla gräshoppor är ett miljövänligt sätt att producera mat och protein. Nemlander säger att gräshoppor enligt vissa bedömningar behöver tio gånger mindre foder än nötkreatur och över tvåtusen gånger mindre vatten samtidigt som klimatutsläppen blir bara en hundradel av motsvarande inom köttproduktionen, och den areal som insekterna behöver är minimal jämfört med nötkreatur.

Dessutom innehåller torkade gräshoppor 70 procent protein med en bra uppsättning aminosyror. De innehåller också höga halter av järn, kalcium och B12-vitamin, uppger Nemlander.

Insekter får för närvarande inte säljas som foder eller livsmedel i Finland och inom EU, även om Storbritannien och Frankrike valt att tillåta insekter som mat.
Nemlander hoppas att Finland och EU så fort som möjligt ska visa tummen upp för insekter som livsmedel.

Diskussion om artikeln