Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trumps budskap väcker genklang på landsbygden i Pennsylvania

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 14:25.
Mike Koca röstar på Donald Trump.
Bildtext Donald Trump-supportern Mike Koca röstar den 8 november för första gången någonsin.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

- Tidigare var det här ett industriellt område. Men det finns inga jobb längre, suckar polisen Tom Curawsky. Han ger en krass beskrivning av förutsättningarna i Luzerne County i hjärtat av Pennsylvania, en nyckeldelstat i det amerikanska presidentvalet.

Curawsky får flankstöd av pensionären Maureen Carey.

- Många unga människor återvänder inte efter sina studier. De gifter sig och flyttar till städer där det finns jobb, säger pensionären Maureen Carey utanför ett småsjabbigt köpcenter vars dragplåster är en stor billighetsaffär.

Maureen Carey röstar på Donald Trump.
Bildtext Abortfrågan är det viktigaste valtemat för Maureen Carey.
Bild: Yle / Johanna Törn-Mangs

Några får delstater avgör valet

Det amerikanska presidentvalet avgörs som bekant i så kallade ”swing states”, vågmästardelstater, det vill säga delstater som har ungefär lika många demokratiska som republikanska väljare.

Pennsylvania har i de sex senaste presidentvalen varit ett demokratiskt fäste, men många rurala Pennsylvaniabor, som traditionellt har röstat på demokraterna, tilltalas nu av Donald Trumps budskap och det ger republikanerna hopp.

Trump är populär bland industriarbetare

Kolindustrin var Luzerne Countys livselixir i årtionden och fortfarande kan man se enorma kolhögar här och där samt lastbilar som hör till de få kolindustriföretag som återstår. Regionens industriella nedgång har varit en ypperlig grogrund för Donald Trumps löfte om att göra USA fantastiskt igen.

- Jag har aldrig tidigare röstat. På grund av Trump och allt det som sker i samhället så röstar jag i år för första gången någonsin, säger Mike Koca som är frustrerad över alla de sociala bidrag som samhället bekostar.

Mike Koca jobbar för kolföretaget Casey-Kassa. Då Yle Nyheter gör ett besök så puttrar det ut gråsvart rök från de lastbilar som parkerat utanför företagets kontor.

Casey-Kassa Coal i Luzerne County, Pennsylvania
Bildtext Casey-Kassa Coal är ett av få kolföretag som finns kvar i Luzerne County.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Kolindustrin må vara på dekis i USA men helt utslagen är den inte. Men det är uppenbart att de som jobbar inom kolindustrin är oroade för sin framtid.

- Jag är registrerad demokrat men jag kommer att rösta på Trump, eftersom han stöder kolindustrin. Hillary vill göra sig av med kolindustrin och skicka kolarbetarna tillbaka till skolbänken. Det här är en hjärtesak för mig och Trump kämpar för kolindustrin, säger Vinnie Kassa innan han hoppar in i sin lastbil som pryds av en dekal med texten "Trump digs coal".

Väljarflykt från demokratiska partiet

För att Donald Trump skall ha en chans att besegra Hillary Clinton i Pennsylvania behöver han många röster från väljare som Vincent Kassa och Mike Koza. Väljare som under tidigare valår inte har röstat på den republikanska presidentkandidaten.

Enligt Tom Curawsky finns det en hel del sådana väljare i Luzerne County.

- Många demokrater har hoppat över till det republikanska lägret för att kunna rösta på Trump. USA är i behov av en förändring, säger han.

Donald Trump är populär i Luzerne County.
Bildtext Donald Trump är populär på landsbygden i Pennsylvania.
Bild: Yle / Johanna Törn-Mangs

Valmatematiken talar för Clinton

Thomas Baldino, professor i statskunskap i Wilkes University i regionens huvudort Wilkes-Barre, bekräftar att många väljare i området är besvikna på det demokratiska partiet. En majoritet av väljarna i Luzerne County har de senaste valen röstat på demokraterna, men enligt Baldino suktar de nu efter en förändring.

Thomas Baldino, professor vid Wilkes University.
Bildtext Professor Thomas Baldino tvivlar på Donald Trumps chanser i Pennsylvania.
Bild: Yle / Christian Vuojärvi

Det stora valmatematiska problemet för Donald Trump i Pennsylvania är att antalet röster han kan plocka upp i regioner som Luzerne County är begränsat.

- Visst, republikanerna har stärkt sina aktier på landsbygden men vi talar inte om särdeles många väljare. Jag brukar skoja att norrut härifrån finns det fler hjortar och älgar än människor. Så republikanerna kan kanske räkna med 5000 nya röster. Men det finns hundratusentals väljare i Philadelphia och de flesta av dem är demokrater, säger professor Baldino.

Vad händer efter valet?

De senaste undersökningarna tyder på att Donald Trump kommer att förlora mot Hillary Clinton i Pennsylvania och delvis på grund av det också själva presidentvalet.

Men de otaliga amerikaner som kommer att rösta på honom kommer inte att försvinna någonstans efter valet.

- Jag oroar mig för dagen efter valet. Det är oroväckande att det finns folk som talar om en revolution ifall Trump förlorar, säger Grace Lepasky som kommer att rösta på Hillary Clinton.

Professor Thomas Baldino tror däremot inte att en eventuell valförlust för Donald Trump kommer att leda till upplopp.

- Sannolikheten att vi ser våldsamma reaktioner på valresultatet är minimal. Det är mer sannolikt att de som vägrar acceptera Clintons seger i stället grundar eller försöker grunda ett eget parti. Alternativt kommer de att göra allt i sin makt för att göra livet surt för den republikanska partiledningen, säger han.

En detalj som ger Donald Trump hopp i Pennsylvania är att delstaten inte tillåter förhandsröstning. Det innebär att Pennsylvaniaborna inte hade röstat förrän nyheten om att FBI eventuellt kommer att återuppta granskningen av Hillary Clintons e-posthantering kablades ut.