Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sundberg: Jag har aldrig varit med om någonting liknande

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 13:11.
richard sundberg 2015
Bildtext Richard Sundberg hade en trygg känsla under matchen.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

Finland har vunnit över Österrike i handboll. Då gäller det att passa på att njuta. Det är sällan som en finländsk handbollsspelare får vara med om en sådan här match. Jag njöt i 60 minuter, säger Richard Sundberg till Yle Sporten.

– Det här är stort för oss och för den finländska handbollen.

Då Yle Sporten når Richard Sundberg är han medveten om vad som hänt – men ändå inte.

– Det var helt otroligt. Jag och ingen i laget har varit med om någonting liknande tidigare. Jag tror att vi börjar förstå det i morgon och kan smälta det då, säger han.

Finland fixade den fantastiska kvalsegern genom kompakt försvarsspel, intelligent anfallsspel och en passlig nivå av risktagande. Finland agerade självsäkert i 60 minuter.

– Jag hade en trygg känsla under hela matchen. I pausvilan visste jag att vi har chansen om vi stänger försvaret bättre än i första halvlek.

”Ville vinna – inte bara ge dem en bra match”

Det gick vägen.

Kaj Kekki gjorde sitt bästa för att jobba upp spelarnas självförtroende inför matchen. Han vägrade visa videomaterial på de österrikiska stjärnorna och nämnde inte deras namn.

I slutet av matchen imponerade Finland genom att hålla huvudet iskallt.

– Vi ville vinna, inte bara ge dem en bra match. Det bidrog till att vi höll lugnet, säger Sundberg.

Nog är det klart att det ger en stor kick och får oss att tro på målet vi har, EM-slutspelet år 2020.

Richard Sundberg

Hur firar man en sådan här seger med en kvalmatch på kommande?

– Man brukar ju säga att man får njuta i dag och så börjar jobbet i morgon, men jag tycker vi är värda att få njuta i morgon också. Så börjar vi koncentrera oss då vi kommer till Kisakallio i morgon.

– Nog är det klart att det ger en stor kick och får oss att tro på målet vi har, EM-slutspelet år 2020. Det höjer viljan att träna i klubbarna också.

På lördag fortsätter EM-kvalet då Spanien kommer på besök till Sjundeå. Den matchen sänds i TV2 med start klockan 15.45. Sture Forstén refererar på svenska tillsammans med Olle Stenius.

Diskussion om artikeln