Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: SDP populäraste partiet, Guggenheim får mer pengar

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 06:42.
Guggenheimmuseet i New York
Bildtext Guggenheimmuseet i New York
Bild: EPA/JUSTIN LANE

Morgonkollen är nu också tillgänglig som avisering via Nyhetskollen. Aviseringarna kan justeras under applikationens inställningar.

Läget inrikes:

Finland stod för en dröminsats och besegrade Österrike med 31-27 i handbollens EM-kval igår kväll.

Socialdemokraterna är nu det parti som stöds av flest väljare, visar Yles partimätning för oktober. Stödet för SDP är nu 21 procent.

Det planerade Guggenheim-museet i Helsingfors har utlovats över 60 miljoner euro i privat finansiering, enligt uppgifter som Yle fick sent igår kväll.

Risken för att insjukna i tuberkulos kan stiga i Finland. Enligt professor Jussi Mertsola har invandring från länder där tuberkulos är vanligare aktualiserat vikten av att tidigt upptäcka tuberkulosfall, och hindra att sjukdomen sprider sig.

Det finns stora hälsoskillnader mellan finländare och skillnaderna kommer att öka i framtiden, befarar expert.

Läget utrikes:

Mellersta Italien har skakats av ett nytt jordskalv med magnituden 5,0. Tillsvidare finns inga uppgifter om skador eller eventuella offer.

Jihadistledaren Abu Bakr al-Baghdadi har hört av sig via ett ljudband för första gången sedan storoffensiven mot Mosul inleddes. IS-ledaren uppmanar sina anhängare att kämpa till slutet.

Två män skottskadades i två skjutningar som inträffade inom 20 minuter på onsdag kväll i Malmö. En av de skadade männen avled senare på sjukhus.

Vädret: Mest mulet och lokalt lätt snöfall. Temperaturen är 0...-3 grader.

Diskussion om artikeln