Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Just nu: Ryssland leder 2-1 mot Finland i tredje perioden

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 20:31.
Programmet är inte längre tillgängligt

Finland satsar på rutin och bästa möjliga lag. Konkurrenterna testar nytt och skickar anonyma trupper. Det är en hockeybesvikelse om Finland inte vinner veckans hemmaturnering.

Finland-Ryssland
Fyrnationsturneringen i Helsingfors.
Arenan, klockan 18.30.
Matchen sänds i TV2 och på Yles Arena och kommenteras på svenska av Christoffer Herberts.

Lejonens förutsättningar:

Efter att bara ha gjort ett mål på höstens tre World Cup-matcher är finländsk landslagshockey och färska tränaren Lauri Marjamäki i behov av snabba framgångar.

Det märks minsann på trupperna i hemmaturneringen. I de övriga tre lagen får man leta med ljus och lykta för att hitta tidigare VM-spelare, i Finlands trupp är det en klar majoritet av spelarna som har VM-meriter.

Exempelvis finns hela nio spelare med från vårens urstarka blåvita silvertrupp som var en enda match från att bli VM-historiens bästa Lejonlag.

Sverige, Tjeckien och Ryssland tar lätt på Helsingforsturneringen, Finland ställer upp med vad som i princip är bästa tänkbara landslag man kan få av spelare som håller till i Europa.

För Lejonen är det allvar: omgivningen och förutsättningarna gör att det här är som ett tidigt VM-läger, en lyckad helg i Bölearenan och en VM-biljett i vår är nära.

Hemmaplan i kombination med överlägsenheten när det gäller landslagsrutin gör utgångspunkten klar: Allt annat är tre finländska segrar är en besvikelse.

Rysslands förutsättningar:

Efter vårens hemma-VM (brons) och höstens World Cup (semifinal) är det här en massiv mellanturnering för Ryssland. Alla de största KHL-stjärnorna lyser med sin frånvaro.

Att veteranerna Pavel Datsjuk och Ilja Kovaltjuk inte vill komma till Helsingfors är inte så konstigt. Men inte heller namn som Vadim Sjipatjev, Jevgenij Dadonov eller Slava Vojnov är med, och likaså saknas höstens allra bästa poängplockare i KHL, Sergej Mozjakin.

Listan kunde göras längre. Det ryska laget är ungt och dessutom anonymt, också för den som följer med KHL-hockeyn. Någon press att rada upp segrar har Oleg Znaroks trupp inte, utan för de enskilda spelarna handlar det mest om att göra en insats som gör att man hålls med i landslagsdiskussionen också i fortsättningen.

Tidigare möten:

Senast Finland och Ryssland möttes var den den blåvita 0–3-förlusten i Toronto i september som grejade ryskt avancemang och blev ett talande slut på ett snöpligt finländskt World Cup-äventyr.

Senast länderna möttes på europeisk is var i semifinalen i VM i Moskva i maj, då Mikko Koskinen som är med också i dag stod på huvudet mellan stolparna och ledde sitt lag till en 3–1-seger.

I landskamper som är mer jämförbara med kvällens hade Finland ett bra saldo mot Ryssland i fjolårets EHT-möten med 9 poäng av 12 möjliga efter bland annat två bortasegrar i april. Också i Helsingforsturneringen för ett år sen blev det finländsk seger, då 2–1 mot ett på pappret starkare ryskt lag än årets upplaga.

Se upp för:

Nikita Gusev

KHL:s två främsta poängplockare Sergej Mozjakin och Ilja Kovaltjuk är hemma, men trean finns i Helsingfors.

24-åriga yttern Gusev har gjort succé i S:t Petersburg sedan han flyttade till SKA från Jugra under fjolårssäsongen. Då blev det 49 poäng på totalt 48 matcher i grundserie och playoff, i höst har han följt upp med 10+20=30 på 25 matcher för KHL:s bästa lag. Ska nu leda poängproduktionen i landslaget och visa att han är redo att göra VM-debut i vår.

Sergej Sjumakov

Gör 24 år gammal karriärens bästa säsong och ligger med 11+14=25 på sjunde plats i KHL:s poängliga trots att hans klubb Sibir Novosibirsk haft det småmotigt.

Odraftad, har aldrig spelat i juniorlandslag, enda landslagsuppdraget hittills är ett par EHT-matcher förra säsongen.

Utropstecknet:

Bara fem spelare i det finländska laget kommer från FM-ligan, sällsynt få för att vara en EHT-turnering. Tre av dem är dessutom gamla VM-spelare (Lasse Kukkonen, Mika Pyörälä, Veli-Matti Savinainen). Bara backarna Aleksi Elorinne (Tappara) och Jesse Virtanen (Lukko) känns på något som helst sätt som "färska liganamn i landslagssammanhang".

En A-landslagsdebutant finns med i hemmalaget, Miro Aaltonen som fått en bra start i KHL-laget Vitjaz.

Finlands bekräftade laguppställning:

Anfallare:

Jesse Joensuu – Jarno Koskiranta – Sakari Salminen
Veli-Matti Savinainen – Ilari Filppula – Kristian Kuusela
Miro Aaltonen – Joonas Kemppainen – Mika Pyörälä
Antti Pihlström –Tomi Sallinen – Pekka Jormakka

Backar:

Tommi Kivistö – Lasse Kukkonen
Jesse Virtanen – Juuso Hietanen
Aleksi Elorinne – Atte Ohtamaa
Ilari Melart – Ville Lajunen

Målvakter:

Mikko Koskinen (startar)
Harri Säteri (reserv)

Powerplayformationer:

1. Jesse Joensuu – Jarno Koskiranta – Sakari Salminen – Miro Aaltonen, Juuso Hietanen

2. Ilari Filppula – Joonas Kemppainen – Veli-Matti Savinainen – Kristian Kuusela, Ville Lajunen

Referentens tips:

Ett orutinerat men talangfullt ryskt lag kan mycket väl bli den svåraste uppgiften Finland stöter på den här veckan, men visst ska Lejonen greja det här också. 3–1 till Finland.

Diskussion om artikeln