Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Kulturer möts på Etnosoi 2016

Från 2016
Den svensk-irakiska gruppen Tarabband
Bildtext Den svensk-irakiska gruppen Tarabband gästar Etnosoi den 11 november.
Bild: Sherwynd Rylan Kessler

Den två veckor långa musikfestivalen Etnosoi bjuder på färgsprakande program i huvudstadsregionen. I år ligger fokus på minoriteter och invandrare.

Årets Etnosoi bjuder på samisk, arabisk och afrikansk musik. Men också kurdiska, indiska och romska tongångar får utrymme. Flera av ensemblerna är inhemska.

– Vår ambition är att lyfta fram etniska minoriteter i Finland och traditionella musikkulturer från olika håll i världen, berättar Kim Ramstedt, vice ordförande för världsmusikcentralen Global Music Centre som arrangerar festivalen.

– Etnosoi speglar samtiden, och i år tangerar vi den aktuella invandrarfrågan som har uppstått i Europa, säger Ramstedt.

– Musik och invandring är ett viktigt tema i festivalen, och bland artisterna har vi representanter för flera av de kulturer som Europa har fått möta.

Helsinki-Cotonou Ensemble på konsertestraden
Bildtext Internationellt uppmärksammade Helsinki-Cotonou Ensemble uppträder på Etnosoi den 5 november.
Bild: Jyri Pitkänen

Mångnationella grupper

Också i Finland bor det många utländska musikutövare. Flera av grupperna på årets Etnosoi har medlemmar både från Finland och från andra länder.

Till de mest kända hör finländsk-beninska Helsinki-Cotonou Ensemble, som redan skaffat sig internationell berömmelse. Afrikansk musik spelar också Zoumana Dembele & Mande Maja Band vars medlemmar kommer från Burkina Faso, Mali, Senegal och Finland.

Mångnationella är också finsk-norska Ural Pop och Subsonic Trio som har medlemmar från Finland, Brasilien och Australien. Från Sverige kommer gruppen Tarabband med svenska, irakiska och afrikanska musiker.

Mer långväga gäster är i år den turkisk-kurdiska sångerskan Mizgin och den indiska violinisten Jyotsna Srikant, som hör till festivalens mest namnkunniga artister.

Den indiska violinisten Jyotsna Srikant.
Bildtext Den indiska violinisten Jyotsna Srikant hör till festivalens mest berömda gäster. Hon ger konsert den 8 november.

Äldst i Finland

Etnosoi är Finlands äldsta festival för etno- och världsmusik. Det mångkulturella evenemanget ordnades för första gången 1988 och fyller nu tjugonio år. Arrangör är Global Music Centre i Helsingfors, en organisation som understöds av Kulturministeriet.

Etnosoi pågår i två veckor och konserterna är utspridda på flera olika scener i Helsingfors. Enstaka evenemang äger rum också i Esbo och Tammerfors.

Där de flesta musikfestivaler koncentrerar hela programmet till ett enda veckoslut fungerar Etnosoi på ett annat sätt:

– Vi har för det mesta bara en konsert per dag, berättar Kim Ramstedt, men vi bygger upp olika evenemang, diskussionstillfällen och seminarier kring konserterna. Det blir luftigare på det sättet och ger publiken en möjlighet att möta musiken och artisterna i bredare omfattning.

– Den som är intresserad kan i princip ta del av hela programmet. Inga konserter går på varandra.

Etnosoi 2016 pågår i huvudstadsregionen den 3-16 november.

Kim Ramstedt om Etnosoi 2016 - Spela upp på Arenan

Mer information om Etnosoi 2016 hittar du här.

Smakprov på musiken och hela intervjun med Kim Ramstedt hör du i Vega Kväll, torsdag 3 november strax efter kl. 18. Inslaget kan höras också på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln