Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås konståkare: Stängningen av ungdomsishallen är en katastrof

Från 2016
Konståkare i formation på isen
Bildtext Arkivbild av Porvoon Taitoluistelijat.
Bild: Studio Timo Heikkala Oy

Ungdomsishallen i Borgå måste stänga omedelbart på grund av risk för takras. Det beskedet kom som en chock för de föreningar som använder den. Både ishockeyjuniorerna i Hunters och konståkarna i Porvoon Taitoluistelijat är nu illa ute, precis i början av säsongen.

Ordförande Jukka Puustinen vid Porvoon Taitoluistelijat, konståkningsföreningen i Borgå, säger att stängningsbeskedet kom som en ordentlig chock.

– Det här känns som en katastrof. Katastrofens omfattning torde klarna först under de kommande dagarna då vi får veta vilka möjligheter vi egentligen har att använda hallen, säger Puustinen.

Knappt 700 personer delar på ungdomsishallen, varav ungefär 300 är konståkare. Puustinen konstaterar att staden måste vara flexibel med öppethållningstiderna, och lösa problemet i samråd med föreningarna.

Landslagsåkarna kan lämna föreningen

Läget oroar Puustinen. Porvoon Taitoluistelijat har i många år jobbat hårt med att rekrytera nya medlemmar, och att få barn och ungdomar med i verksamheten.

Ofta deltar hela familjen, och stängningen av ungdomsishallen påverkar direkt verksamheten.

– Om vi inte snabbt kommer på en förnuftig lösning så är jag illa rädd för att allt jobb vi har gjort under de senaste åren rinner ut i sanden och att verksamheten förtvinar.

Föreningen har konståkare på landslagsnivå som medlemmar. En del av toppidrottarna har redan kontaktat föreningen med anledning av att hallen inte får användas.

– De kan inte stanna här, utan de byter förening.

"Hur länge har man vetat om riskerna?"

Yle Östnylands reporter frågar Jukka Puustinen om staden borde ha varit i kontakt med föreningarna i ett tidigare skede, så att de skulle ha hunnit förbereda sig.

Han konstaterar att det är en bra sak om hallen har stängts på grund av att den utgör en säkerhetsrisk.

– Snarast väcker det här frågor om hur länge man har känt till att det faktiskt finns ett stort hot mot våra barns liv och hälsa här. Har vi åkt skridsko med den helige andens kraft under de senaste träningarna?

Puustinen säger att han inte fullständigt känner till bakgrunden, men tydligen har man känt till att det finns problem med liknande hallar sedan 2010.

År 2015 trädde ny lagstiftning i kraft, vilket gjorde att staden beslutade undersöka Aurorahallens och ungdomsishallens skick.

– Det kan ju hända att hallen skulle ha varit okej till världens ände, men tydligen fanns det något slags risk här.

Snarast väcker det här frågor om hur länge man har känt till att det faktiskt finns ett stort hot mot våra barns liv och hälsa här. Har vi åkt skridsko med den helige andens kraft under de senaste träningarna?

― Jukka Puustinen

Nu efterlyser Puustinen lösningar på problematiken. Föreningarna har redan kommit med en del förslag kring hur man kunde fortsätta använda hallen.

Han skulle gärna se att staden öppet diskuterar möjligheterna tillsammans med föreningarna och föräldrarna, som enligt honom har mer sammanlagd kunskap i frågan än staden själv.

– Det kanske skulle finnas någon lösning här så att vi på ett säkert sätt kunde åka skridsko i hallen säsongen till slut. Så kunde man göra reparationerna nästa sommar då den inte används, säger Jukka Puustinen.

Föreningarna borde ha fått information tidigare

Beskedet om att ungdomsishallen genast måste stängas kom också som en chock för ishockeyföreningen Hunters ordförande Markku Välimäki.

Han säger att det är bra att en utredning gjordes, men att föreningarna borde ha fått veta om det i ett tidigare skede. Nu hade ingen någon aning om att det kunde gå så här.

Välimäki önskar att staden hade gett mer tid åt föreningarna att komma med i processen och fundera på alternativen.

– Jag undrar mest varför ishallen stängs bums, säger Välimäki. I går kväll fick vi information och i dag stängs den. Vad finns det för risk nu? Det har kommit lite snö men inte så mycket att taket riskerar rasa.

Konstisen i Borgå
Bildtext I närheten av konstisbanan (på bilden) finns en liten rink som kunde användas.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Ungdomsishallen är viktig med tanke på träningsturer och matcher, speciellt för ishockeyjuniorerna.

I värsta fall måste föreningen börja ringa runt till andra kommuner som Mäntsälä, Sibbo och Lovisa för att få alla digra tränings- och matchprogram att rymmas in.

– Med tanke på Hunters representationslag duger endast Borgå ishall, eftersom de andra kommunernas isar inte uppfyller kraven. Det skulle vara ganska löjligt om vi skulle tvingas utöva vår sport i andra städer.

Unga ishockeyspelare kan söka sig bort

Intill konstisen i Borgå finns en liten rink som möjligen kunde användas för en del av föreningarnas träningar.

Ett annat förslag som kastades fram då föreningarna började diskutera med varandra på onsdagskvällen var att hyra en tillfällig ishall av plast som kunde monteras upp på bollplanen.

– Men den kostar förstås att sätta upp och upprätthålla. Jag tror inte riktigt på det med så här snabb tidtabell.

Konståknings- och ishockeysäsongen har inletts, vilket gör stängningsbeslutet till ett ganska stort problem för föreningarna. Enligt Välimäki kan det bli sämre kvalitet på träningarna.

Med tanke på Hunters representationslag duger endast Borgå ishall, eftersom de andra kommunernas isar inte uppfyller kraven. Det skulle vara ganska löjligt om vi skulle tvingas utöva vår sport i andra städer.

― Markku Välimäki

Välimäki säger att föreningarna måste ge rum åt varandra så att de klarar av säsongen.

– Vi är nog oroliga över det här. Det kan leda till att en del unga spelare söker sig till lag utanför Borgå. Följderna kan bli vilka som helst, säger Markku Välimäki.

Snön orsak till akut stängning

Frågan om varför ungdomsishallen måste stängas med så snabb tidtabell går till lokalitetsdirektör Börje Boström vid Borgå stad.

Lokalitetsdirektör Börje Boström i Borgå
Bildtext Börje Boström.
Bild: Yle/Fredrika Sundén

Han säger att han ursprungligen hade tänkt sig en långsammare tidtabell för stängningen. Pressmeddelandet som gick ut på onsdagen hade tjänstemännen jobbat med i en vecka.

– I och med att det var snöväder i går (läs: onsdag) och eftersom det har lovats mer snö till veckoslutet så blev vi tvungna att göra det med en snabbare tidtabell, tyvärr, säger Boström.

Teoretiskt håller taket 12 kilogram snö per kvadratmeter, enligt de beräkningar som har gjorts. Det betyder 12 millimeter vatten och ungefär 12 centimeter snö.

– Vi hade inga andra alternativ än att stänga den genast då det kom snö på taket.

Diskussion om artikeln