Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska kulturfonden belönar uppsagd kulturredaktör

Från 2016
Uppdaterad 04.11.2016 05:38.
Kulturredaktör Camilla Lindberg är uppsagd från sin tjänst vid tidningen Västra Nyland.
Bild: Yle/Monica Slotte

Svenska kulturfonden belönar igen regionala kultur- och utbildningsinsater i samband med Svenska dagen.

Kulturredaktören Camilla Lindberg i Ekenäs tilldelas 5 000 euro för att hon som kulturredaktör vid tidningen Västra Nyland sedan år 2005 fört fram kulturfrågor genom olika kanaler även långt utanför sitt uppdrag.

Enligt prismotiveringen har hon genom sina sakkunniga analyser bidragit till en mångsidigare kulturdebatt och bredden i hennes kunskap är värd en eloge.

KSF Media sade upp Lindberg från Västra Nyland i augusti.

Scenkonstnären Lina Teir i Kristinestad tilldelas likaså 5 000 euro för sin tvärkonstnärliga verksamhet i hela Svenskfinland.

Lina Teir håller tal på demonstration.
Bildtext Lina Teir
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Enligt juryn har hon i sitt arbete som konstnär och konstpedagog modigt tagit ställning för utsatta grupper i samhället. Hennes engagemang syns särskilt i kampanjen We see you, som hon startade som ett upprop för en mera human asylpolitik i vårt land.

Den tredje pristagaren är Pub Bastun i Mariehamn. Föreningen Träffpunkt Ungdom bedriver verksamheten som erbjuder bland annat en scen där unga band och musiker får uppträda och utvecklas på egna villkor.

Eldsjälarna inom föreningen Träffpunkt Ungdom bidrar enligt juryn till en livskraftig ungdoms- och alternativkultur på Åland.

Pub Bastun i Mariehamn
Bildtext Pub Bastun
Bild: Wikimedia Commons