Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Manuela Bosco har vegemani

Från 2016
Uppdaterad 06.11.2016 08:47.
En mörhårig kvinna står framför ett dukat bord.
Bildtext Manuela Bosco är som en modern Afrodite, hon älskar naturens frukter.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Manuela Bosco är den före detta toppidrottaren som sprang 100 meter häck och sadlade om till skådespelare och konstnär. Samtidigt som hon ger ut sin första kokbok, Vegemania, öppnar hon också ett nytt galleri nära hemmet på Skatudden i Helsingfors. Den gemensamma nämnaren är dyrkan av naturen och dess frukter.

Rådjurets blick

Jag sätter mig ner brevid Manuela Bosco. Det råder en andaktsfull stämning, ljusen brinner och de kryddiga dofterna av de egenhändigt tillredda vegetariska delikatesserna dröjer kvar i rummet. Tung tahini, syrlig kokos och söt dadel.

Manuelas blick är intensiv. Jag får genast en djup kontakt med henne. Hon har en sällsynt stark närvaro. Jag börjar med att fråga henne om snällhet, det är något som genomsyrar hennes bok.

- Snällhet är förutsättningen för en djup kontakt människor emellan. Vi skall inte skämmas över oss själva, det hindrar den riktiga kärleken och gemenskapen med andra.

Den vegetariska kosten bygger på snällhet. Naturen och människan mår bra. Vi belastar inte vattendragen och kroppen mår bra av vegetarisk kost.

- Jag älskar naturen. I mina målningar syns ofta rådjuret. Det är mitt inre kraftdjur. Rådjuret symboliserar förnyelse.

Bambin syns i flera av Manuelas målningar. Den står i skogsbrynet och strålar av ett inre lugn. Konstverken är målade i akryl och färgvärlden är mjukt pastellfärgad, gult och rosa. För Manuela är konsten en port till det undermedvetna och det spirituella. Efter att hennes far gick bort för tio år sedan sökte hon olika sätt att behandla sorgen.

Manuela har i dagarna öppnat ett nytt galleri tillsammans med tre andra kvinnliga konstnärer. Där har hon också sin ateljé. Galleriet har fått sitt namn av jaktens gudinna Artemisia, från den grekiska mytologin.

The Gods created certain kinds of beings to replenish our bodies.

― Plato
Ett bord är dukat med en tekanna och en kaka.
Bildtext En tårta byggd av enbart frukter och bär. Bottnen består av meloner och tårtan är täckt av ett tjockt lager vispad sojagrädde.
Bild: Ulla-Maija Lähteenmäki

If you can be anything, be kind.

― Anonymous

En siciliansk Afrodite

Manuela är född i Sicilien och hon har vuxit upp både i Italien och i Savolax i Finland. Hon vill värna om den italienska kulturens känsla för samhörighet. I boken Vegemania finns flera italienska pastarecept, bland annat barndomens favorit Pasta alla puttanesca, Glädjeflickans pasta. Den mustiga såsen består av körsbärstomater, lök, vitlök, kapris och oliver.

Hennes favoriter är citroner och apelsiner. Hon börjar sin dag med att dricka ett glas vatten blandat med saften ur en pressad citron.

- Den gör kroppen basisk och fuktar den inifrån.

Kosten är inte enbart näring. Skönheten och smaken är lika viktig. Den citrongula färgen dyker upp i Manuelas konstverk.

- Det är livsviktigt att du har en bra känsla när du äter. Det påverkar till och med näringsvärdet i din mat.

Inför lanseringen av boken har Manuela klätt sig i sicilianska kläder. En svart volangprydd, ärmlös skjorta med hög prästlik krage framhäver den vippiga kjolen av guldbrokadtyg med detaljer i rött stickat.

En kort kjol med gulbrokadtyg och stickade röda detaljer.
Bildtext Manuela Bosco har klätt sig i en kjol från Sicilien. Kjolen är sydd av gulbrokadtyg och stickade röda detaljer pryder fållen.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Maten och energin

I Vegemania-boken skriver Manuela Bosco om hur de rena råvarorna bär på en god energi, som påverkar både kropp och själ.

- Allt är energi! Varje maträtt vibrerar av ljus. Solljuset ger näring åt råvarorna. Ju mera ljus desto mer vibrerar en råvara.

Omgivningen påverkar också matens energi, säger Manuela. Matkulturen i Italien bygger på glad samvaro. Hon saknar speciellt barndomens tomater från Neapel, de färska mandlarna och pistagenötterna. Peperoncino-kryddan, kaprisarna, oliverna och vitlöken är matminnen från Italien som lever vidare i hennes och familjens kök på Skatudden i Helsingfors.

Manuela talar om det meditativa i stunden då du ensam lagar mat i köket.

- Att laga mat lugnar hjärnan. Vi skall tänka gott om vår mat och njuta av den. Maten är vår livgivare, såsom moderns bröst är det för det lilla barnet.

Jag får en känsla av att Manuelas teser behövs i vårt land, som fokuserar alltför mycket på det tekniska och matematiska i kosten. Mat är inte matematik.

På en vit linneduk finns en glasskål med citronskivor.
Bild: Ulla-Maija Lähteenmäki
Manuela Bosco sitter med en korg fylld med örter i sin famn.
Bild: Ulla-Maija Lähteenmäki
En halv ananas på ett fat, ett vinglas med en efterrätt i.
Bild: Ulla-Maija Lähteenmäki

Skönheten

Manuela Bosco återkommer flera gånger till skogen och till det vilda.

- Naturen är det vackraste som finns. Jag tycker om enkel mat där ingredienserna får komma fram. Jag är ingen fransk kock som älskar att dekorera maten med konstfulla detaljer.

Den naturliga färgvärlden i maten talar sitt eget språk.

- Matens utseende visar dess energi. Jag älskar mandariner och avokador.

Efter att ha suttit ner med Manuela och smakat på hennes hemgjorda syrliga kokosyoghurt känner jag hur ett sicilianskt rådjur sakta rör sig ut mot ett vintrigt Helsingfors.

Manuela Bosco står brevid sina målningar av rådjur.
Bildtext Manuela Bosco tillsammans med sina rådjur i det nyöppnade Galleria Artemisia på Skatudden i Helsingfors.
Bild: Yle/Pia-Maria Lehtola

Diskussion om artikeln