De vill leva på svenska i Finland
På onsdagen samlades ett tiotal invandrare för en första träff. Deras förening heter svenska.fi och medlemmarnas gemensamma nämnare är att de integreras på svenska i Finland.
Alexandr Foy hade i tiderna problem att integrera sig på svenska i Finland. Yle Huvudstadsregionen skrev om honom och till slut ledde fallet till att arbets- och näringsministeriet ändrade sina rekommendationer. I dag får man välja själv om integreringen ska ske på svenska eller finska. I Helsingfors har Arbis hand om den svenskspråkiga integrationsutbildningen.
Nu har Foy grundat föreningen svenska.fi. Han vill hjälpa andra som integreras på svenska och ordna olika gemensamma aktiviteter.
Blandad skara
Det är en blandad skara som samlas till föreningens första träff. Med finns ett tiotal invandrare, flera från Spanien, flera från Ryssland, en från Slovenien och en från Peru, bland annat. Många är relativt unga, men med finns också en spansk kvinna som kom till Finland för 30 år sedan.
Då fanns ingen integration alls och hon lärde sig finska på egen hand. Hennes son flyttade till Sverige och nu har hon två barnbarn där som talar svenska. Dem vill hon lära sig kommunicera med.
Jag tror inte att man blir lättare en del av det finländska samhället om man lär sig finska i stället för svenska. Språket gör inte per automatik att man integreras i samhället.
Alexandr Foy
Många av deltagarna talar redan flytande svenska. Många av dem har kommit till Finland för att de har en finlandssvensk partner.
- Jag tror inte att man blir lättare en del av det finländska samhället om man lär sig finska i stället för svenska. Språket gör inte per automatik att man integreras i samhället, säger Alexandr Foy, som studerar vid Arcada.
Han har själv upplevt att det finlandssvenska sammanhanget har varit mer inkluderande och att det förekommer mindre rasism bland finlandssvenskar.
- Det handlar säkert om ett minoritetssyndrom.
Tvåspråkig studerande
Pavel Petrov kom till Finland ensam som tonåring, för att studera i Kuusamo. Han lärde sig finska och blev snabbt intresserad av svenskan som han började studera på egen hand. Sedan flyttade han till Helsingfors för att ha ett större kulturutbud på svenska och i dag studerar han nordiska språk vid Helsingfors universitet.
- Jag tror inte på att det är svårare att få jobb om man har integrerat sig på svenska. Jag har hört att det finns mycket jobb på svenska bland annat inom vården och inom utbildning. Det beror ju på branschen, säger Petrov som talar bägge inhemska flytande och jobbar extra på en snabbmatsrestaurang.
