Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nya landskapsdirektören gillar utmaningarna

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 15:18.
Kaj Suomela
Bildtext Kaj Suomela.
Bild: Coastline

Arbetet som landskapsdirektör är ett arbete i förändring i och med den kommande landskapsreformen. Nytillträdda Kaj Suomela tycker är det är ett intressant jobb, men utmanande eftersom mycket fortfarande är öppet.

Kaj Suomela tillträdde som tf. landskapsdirektör i Österbotten första november, och arbetet med den annalkande landskapsreformen inleddes direkt.

- Min vision är att vi ska få den här reformen genomförd så att Österbotten skulle vara ännu bättre att leva i, och att servicen ska fungera.

Han medger samtidigt att processen är både stor och lång. I det här skedet handlar det främst om att försöka påverka lagstiftningen.

- Det finns inga klara ritningar i dag. Man vet i det stora hela hur regeringen har tänkt men detaljerna är fortfarande öppna.

Just nu finslipar Suomela det utlåtande som Österbottens förbund ska ge om landskapsreformen. Dessutom går mycket av hans jobb ut på att vara i kontakt med och träffa de människor som arbetar med reformen.

Utmanade arbete

Av sin företrädare, Olav Jern, har Suomela kunnat lära sig en hel del, även om arbetet som landskapsdirektör är i ständig utveckling i och med den kommande reformen.

- Olav har tacknämligt plockat ihop material till mig som gäller nuvarande landskapet och dess arbete och de kommande processerna.

Suomela säger att det är svårt att ta ställning till reformen när man inte har svar på alla frågor, men det är bara att låta arbetet fortsätta.

- Vi måste utgå från att reformen blir av, och jobba med den kunskap vi har för dagen. Vi har siktet inställt på att allt skulle vara färdigt när vi får svar på frågorna

Det mest intressanta blir att se vad slutresultatet blir menar Suomela.

Diskussion om artikeln