Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Återvinn ett halvfärdigt handarbete

Från 2016
Uppdaterad 28.01.2021 18:53.
Strömsö inslag: Återanvänd ett halvfärdigt handarbete - Spela upp på Arenan

Förr eller senare kommer de emot en - påsarna med halvfärdiga projekt. Kanske hittar man dem i sina egna skåp när man röjer i röran eller så hittar man dem i en kär släktings dödsbo.

Saker som av en eller annan orsak aldrig blivit färdiga. Vissa saker vill man kanske inte slänga, som en nästan färdig tröja som någon jobbat med i tiotals timmar.

Här kommer några tips på hur man kan återvinna halvfärdiga handarbeten även om man varken kan sticka eller virka.

Bortse från vad det ursprungligen var tänkt att bli och se på det med nya ögon. Vrid och vänd!

Även om det ser ut som att det kanske var tänkt att bli en filt kanske du kan göra en lampskärm av det. En mössa kanske kan bli en liten tygpåse, en strumpa en handdocka osv.

Finns det något behov just du eller någon annan har som kan lösas med detta? Är det dekorativt, går det att kombinera med något du redan har eller är det bara rysligt fult?

Man kan åtminstone alltid ta vara på garnet, riva upp arbetet och göra ett nystan av det.

Är det ett eget projekt som glömts i skåpet är det kanske lättare att göra sig av med - man brukar ju helst villa glömma sina egna misslyckanden.

Om det halvfärdiga har tillhört någon annan brukar åtminsone jag behandla det mer respektfullt - någon har ju satt ner en massa tid på detta.

Ofta är det inte svårt alls. Kanske är det bara trådarna som behöver fästas.

Är det ett stickprojekt där stickorna ännu sitter i kan man lära sig avmaskning eller bara dra ut stickan och sicksacka kanten så den håller utan att repas upp.

Är det en halvfärdig virkning kan man bara klippa av tråden och dra garnet igenom öglan och fästa tråden Sedan kan man sy ihop något av det.

Jag fick ärva en halvfärdig Korsnäströja, därför fick just den bli exempel på vad man kan göra om man varken kan sticka eller virka.

Jag sydde en kanal för hand runt ena öppningen och trädde i ett gummiband. Kjolen blev färdig på en liten stund och jag kommer att vara härligt varmt om baken hela vinterhalvåret.

Fast det kunde ju lika gärna ha blivit en kudde eller en förvaringspåse av just den halvfärdiga tröjan.

En kjol gjord av en halvfärdig korsnäströja
Bild: Yle/Susanna Ström-Wilkinson

Läs mer om Korsnäströjan här.