Asylmottagning är näringsidkande - stor kvarskatt för Finlands Röda Kors
Finlands Röda Kors tvingas betala flera hundra tusen euro i kvarskatt för fjolårets asylmottagningsverksamhet. Skattemyndigheterna anser att det rör sig om näringsverksamhet och alla aktörer ska beskattas lika.
Det var ifjol som inkvartering av asylsökande blev en business. Tiotals tusen människor behövde någonstans att bo.
Finlands Röda Kors, FRK, har drivit asylmottagningar sen 1990-talet, men under fjolåret tiofaldigades de till över hundra stycken och verksamheten var lönsam.
Nu vill skattemyndigheterna för första gången att FRK betalar inkomst- och mervärdesskatt på verksamheten. För FRK handlar det om en kvarskatt på flera hundra tusen euro.
- Det var känt att skattemyndigheterna kan tolka det så här, särskilt när också företag har börjat driva asylmottagningar, säger Tapani Väisänen, ekonomi- och personaldirektör på Finlands Röda Kors.
Precis som i äldrevården
Att driva asylmottagningar är likadan näringsverksamhet som vissa tjänster inom äldreomsorgen, säger Lauri Savander på Skatteförvaltningen. Alla aktörer ska beskattas lika för att inte snedvrida konkurrensen.
Verksamheten uppfyller vissa kriterier och det spelar ingen roll till vilket ändamål intäkterna går.
- Samma gäller för en idrottsförening som driver kioskverksamhet på ett torg. Trots att intäkterna går till allmännyttig verksamhet så är det frågan om beskattningsbar näringsverksamhet, säger Savander.
Ska asylmottagningarna fortsätta?
På Finlands Röda Kors är man besviken i första hand över att beskattningsbeslutet kom retroaktivt. Från och med nästa år ska FRK betala moms på tjänsterna. Förändringarna påverkar det administrativa arbetet, säger Väisänen.
Det är oklart om FRK kräver en ändring i beslutet. Också asylmottagningsverksamhetens framtid är oklar. Är det det som Röda Korset ska göra, frågar Tapani Väisänen.
- Vår verksamhet baserar sig i första hand på frivillig och allmännyttig verksamhet, inte på att anlita människor och idka beskattningsbar näringsverksamhet, säger Väisänen.
Tidningen Ilkka var bland de första att rapportera om beskattningen.