Hoppa till huvudinnehåll

Vega

Hör Börje Lampenius i Revisorn

Från 2016
Uppdaterad 03.11.2016 16:18.
Börje Lampenius i Gogols Revisorn, 1957
Bild: Yle Arkivet

Börje Lampenius var inte bara en av Svenska Teaterns mest folkkära skådespelare. Han var också en ofta anlitad skådespelare i Radioteaterns uppsättningar av lite äldre datum. I Gogols Revisorn från 1957 lyser en 36-årig Lampenius i huvudrollen som Iván Alexándrovitj Chlestakov, resenären som anländer till en liten provinsstad och blir tagen för revisor.

Gott humör och massvis med charmig patina är det som gäller i uppsättningen. Och vid sidan av Börje Lampenius medverkar också en lång rad av Svenska teaterns övriga stjärnor på festhumör. Den falska revisorns tjänare spelas av Göran Cederberg, som stadens borgmästare och hans fru hör ni Eric Gustafsson och Gundel Henrikson, och i birollerna bland andra de lite på 20-åriga ynglingarna Nils Brandt och Carl Mesterton.

Gogols satiriska klassiker från 1836 om den lilla ryska provinsstaden som fjäskar för en falsk revisor, har förvånande nog satts upp bara två gånger av Radioteatern. Och den här versionen i regi av Stig Törnroos är faktiskt den färskare av de två.

Handlingen är säkert välbekant för många lyssnare. En man på resa i landsorten blir tagen för revisorn, som har anmält sin ankomst och som hela den lilla staden väntar på med bävan. När resenären dyker upp blir han emottagen med ett överflöd av gåvor och mutor som han inte är sen att skamlöst utnyttja.

Revisorn är, trots sina 185 år på nacken fortfarande en aktuell pjäs. Och kommer att förbli det så länge mutor och korruption förekommer. Därför hör Revisorn till de ständigt spelade klassikerna - än uppförd i full 1800-talsmundering, än i förflyttad till modern samtid.

Revisorn. Första delen

40:13

Revisorn. Andra delen

40:16

Diskussion om artikeln