Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Spark Ups första år födde femton nya företag

Från 2016
Man läser artikel på en pekplatta.
Bildtext Många start up-företag bygger på digitalisering och sociala medier.
Bild: STAFFAGE/kaboompics.com/CC0 License

Spark up i Åbo har nu i ett år jobbat med att stöda nya uppstartsföretag. Under det första året har kontakter knutits, samarbeten inletts, och femton nya företag har sett dagsljuset.

Tanken är att Spark up ska hjälpa uppstartsföretag med bra idéer att komma vidare med sin affärsidé. Plattformen erbjuder både arbetsutrymmen, experthjälp och nätverksmöjligheter. Med uppstartsföretag avser man innovativa, ofta teknologibaserade, företag med en företagsmodell som möjliggör en snabb tillväxt.

Spark ups Tom Palenius beskriver det första verksamhetsåret som livligt.

- Vi har haft över 700 tillfällen, vi har kört igenom programmet, över trettio företagsidéer har deltagit och femton nya företag har bildats under den tiden.

Företagen som grundats kanske är det mest konkreta och synliga man har att visa upp efter det första året. Men verksamheten handlar om mycket mer än så.

- Vi jobbar väldigt mycket med att koppla ihop människor, företag och idéer, berättar Palenius.

Uppstartsföretaget Vint som drivs av tre studeranden från Åbo Akademi är ett av företagen som just nu sparras av Spark up. Företaget förmedlar och erbjuder förrådsutrymmen. Gabriel Kivilohkare berättar att företaget på flera sätt haft nytta av samarbetet med Spark up.

- Vi har hittat många kontakter, det är kanske det viktigaste. Vi har hittat våra investerare via Spark up.

- Också det att vi fått gratis kontorsutrymmen har varit ett stort plus. Hela Spark up har en bra anda, säger Kivilohkare.

Här kan du lyssna på hela intervjun med Tom Palenius:

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Spark up är ett samarbete mellan Turku Science Park, Boost Turku, Creve och Nuori Yrittäjyys. Plattformen finansieras av bland annat Åbo stad, Åbo universitet och Åbo Akademi.

Diskussion om artikeln