Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Restaurangägare i Borgå: "Luncher ger en väldigt liten vinstmarginal"

Från 2016
Restaurang Alba Rio i Borgå..
Bildtext Mörkt i fönstren på Alba Rio i korsningen av Ågatan och Lundagatan i Borgå.
Bild: Yle / Hanna Othman

Inom en månad har två restauranger i Borgå satt lapp på luckan. Ännu för några år sedan gladdes Borgåborna åt det stora utbudet av lunchrestauranger i centrum, över tjugo stycken. Men efter ungefär ett år av kommers har Alba Rio och The Black Rose stängt.

"Stängt" står det på en lapp på Alba Rios dörr.
Bildtext Lapp på Alba Rios dörr.
Bild: Yle / Hanna Othman

På en restaurang i centrum sitter Jussi Peltonen och äter lunch. Han berättar att han hellre äter en bifflunch än någonting från en buffé. Restaurangen väljer han också på basis av att den är nära hans arbetsplats.

Borgåbon Petteri väljer allra helst mat som påminner om hemlagad, och kvaliteten är också viktig. Petteri tycker att det sist och slutligen finns ganska få lunchrestauranger i Borgås centrum; i alla fall inte sådana som erbjuder mat han tycker om.

På en annan restaurang träffa Yle Östnylands reporter en man som tycker att det är svårt att hålla reda på vad det finns för restauranger i Borgå eftersom de stänger och byter ägare titt som tätt.

Hans lunchsällskap säger att hon förstår att det måste vara tungt för företagarna. Det finns en restaurang i varje hörn och konkurrensen är stor.

Buffémat i restaurang Seireeni.
Bildtext Många restauranger bjuder på lunch från buffén.
Bild: Yle / Hanna Othman

Vad krävs då för att få en restaurang ska löna sig? Toni Oksanen äger både Seireeni och Rafael's Steakhouse och säger att då det finns ett överutbud av restauranger så tvingas vid något skede någon av dem att stänga.

Orsakerna till varför just Alba Rio och The Black Rose stängde känner han inte till.

Att sälja luncher ger en väldigt liten vinstmarginal i Finland, menar Oksanen. Han säger också att restauranger som fungerar i fastigheter med en fast hyra har det svårare än sådana som exempelvis betalar tio procent på inkomsterna i hyra.

Det är viktigt att det finns annan verksamhet som också hämtar in pengar.

Restaurang Seireeni i Borgå.
Bildtext Restaurang Seireeni.
Bild: Yle / Hanna Othman

I Toni Oksanens restaurang Rafael's Steakhouse finns dagligen en lunchmeny, men han säger att de flesta kunder äter av restaurangens á la carte-meny, också under lunchtid.

- Mest pengar får vi in på à la carte-menyn.

Vanliga fel som lunchrestaurangägare kan tänkas göra är att de köper för dyra varor och anställer för mycket personal.

Toni Oksanen säger att den finska företagaren ofta fortsätter så länge det bara går, fastän man kanske redan tidigare borde ha insett att restaurangen inte är lönsam.

- Jag gjorde det själv i början av karriären. Nu har jag lärt mig.

Lunchlista på restaurang Seireeni i Borgå.
Bild: Yle / Hanna Othman

Tillsvidare går allting bra för både Seireeni och Rafael's Steakhouse.

- Vi har koncentrerat oss på grundläggande saker, och inte förvillat in oss på onödigheter. Det har jag lärt mig tack vare att jag varit i branschen i tjugo år och känner Borgåborna vid det här laget, säger Toni Oksanen.

Yle Östnyland har försökt nå Alba Rios ägare för en kommentar. The Black Roses ägare vill inte kommentera varför restaurangen stängde.

Ingången till The Black Rose pub och restaurang i Borgå.
Bildtext "The Black Rose pub och restaurant" står det fortfarande utanför restaurangen i korsningen av Mannerheimgatan och Biskopsgatan ...
Bild: Yle / Hanna Othman
"Stängt" står det på en lapp på Black Roses dörr.
Bildtext ... men "stängt" står det på dörren.
Bild: Yle / Hanna Othman

Diskussion om artikeln