Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vardag i USA: Tre veckor gammal baby - då ville chefen ha mamman på jobb

Från 2016
Uppdaterad 05.11.2016 19:07.
Rebecca Hollis bär på sin dotter Charlotte i stadsdelen Queens i New York.
Bildtext Familjen Hollis bor i stadsdelen Queens i New York. Bakom Rebecca och Charlotte syns Manhattan.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

När babyn var tre veckor gammal tyckte chefen att det var dags för Rebecca Hollis att återvända till jobbet. Det är inte ovanligt i USA, där man inte har lagstadgad rätt till mammaledighet. Men båda presidentkandidaterna har nu lagt fram varsitt förslag på betald mammaledighet.

Den här dagen möter Rebecca Hollis sonen Christopher vid bussen utanför familjens bostad i stadsdelen Queens i New York. Den glada treåringen uppskattar välkomstkommittén som står och väntar på honom när han stiger av den abonnerade gula skolbussen som kör alla barn hem från dagis. Christophers lillasyster, ettåriga Charlotte, och pappa Jonathan, är också på plats.

För några år sedan var vardagen inte lika idyllisk. Christopher hade fötts för tidigt och Rebecca Hollis hade en komplicerad graviditet bakom sig.

Hollis är advokat och hon hade fått löfte från advokatbyrån om att få stanna hemma med babyn i tre månader, hälften av tiden med lön. Det uppfattade hon som ett generöst erbjudande. I USA finns ingen nationell lagstiftning om betald mammaledighet eller pappaledighet, så de flesta får inga pengar alls om de vill stanna hemma med sitt barn. Advokatbyrån hade frivilligt fattat beslut om att erbjuda Hollis den här förmånen.

Men när sonen var bara tre veckor gammal ringde ändå arbetsgivaren och sade att Rebecca Hollis behövdes på jobbet.

- Jag kunde inte säga nej, eftersom jag hade en känsla av att jag måste bevisa att bara för att jag hade varit gravid och fått barn, skulle det inte förändra min inställning till jobbet eller min arbetsgivare, säger Hollis.

Familjen Hollis möter Christopher Hollis när han stiger av bussen i Queens i New York.
Bildtext Rebecca Hollis, maken Jonathan och dottern Charlotte möter Christopher vid skolbussen på gatan utanför lägenheten i Queens i New York
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Jobbade och ammade

Rebecca Hollis och hennes make Jonathan anställde en barnflicka som vaktade Christopher för att hon skulle kunna jobba. Och sedan började ruljansen. Med två timmars mellanrum kom barnflickan med Christopher till Rebecca Hollis för att han skulle ammas. Sedan jobbade hon i två timmar, innan det var dags för nästa amning. På nätterna jobbade hon medan sonen sov.

Efter åtta veckor var Hollis så utmattad att hon sade upp sig. Eftersom maken också jobbar som jurist gick ekonomin ihop trots det. Men Hollis var inte glad.

- Det var inte ett lätt beslut. Jag visste inte när jag skulle få in foten på arbetsmarknaden igen.

Hollis tror egentligen inte att hennes chef menade något illa när han tog kontakt. Hon tror att han värdesatte henne som anställd, men att de manliga cheferna inte riktigt fattade hur det var att vara hemma med en nyfödd. Cheferna på jobbet var äldre män som hade haft hemmafruar när deras barn var små.

- Och sen kom det där projektet som de behövde hjälp med, och de tänkte säkert att vi betalar ju faktiskt hennes lön. Och hon har redan fått sin baby. Hon sitter hemma och gör ingenting. Hon är förmodligen uttråkad och glad över att få vara till hjälp, säger Hollis.

Nu kan hon redan skratta åt den inställningen.

Tillbaka på jobb

Rebecca Hollis stannade till slut hemma längre än hon räknat med. För drygt ett år sedan föddes Christophers lillasyster Charlotte, och när dottern var sju månader anställde familjen en barnsköterska som tar hand om dottern. Sonen Christopher trivs på sitt dagis.

Hollis har återvänt till arbetslivet, men till en ny arbetsplats, som hon fick nys om via en vän. Hon jobbar som jurist på en organisation och har numera en arbetsgivare som har en flexibel inställning till livet med småbarn.

Men för andra mammors skull hoppas Hollis att betald mammaledighet snart blir obligatorisk i USA.

- De där första dagarna med din baby är så fina, de borde vara heliga. Det är tråkigt att så många kvinnor måste återvända till jobbet när deras bebisar är så små.

Hollis tror att obligatorisk mammaledighet skulle förändra hela tankesättet i landet.

- Det skulle leda till att folk förväntar sig att man är hemma med sin nyfödda baby. Det skulle inte finnas den här attityden att moderskapsledighet är någon form av semester.

Låginkomsttagare drabbas hårdast

Rebecca Hollis i New York är inte ensam. Kvinnor i hela USA brottas med samma problem, och alla har inte en partner som kan försörja dem, säger Monifa Bandele. Hon jobbar som kampanjchef på nätverket Moms Rising och vi träffas på hennes hemmakontor i Brooklyn i New York.

- Avsaknaden av moderskapspenning driver kvinnor och mammor till fattigdom. Den här inkomstluckan kan vara förödande för familjens ekonomiska trygghet, säger Bandele.

Dagens system är inte jämlikt. Enstaka delstater har olika slags stödprogram som man kan dra nytta av som nybliven förälder. En del arbetsplatser erbjuder på eget initiativ ersättning åt mammor och pappor som stannar hemma med sina barn. Totalt är det ungefär 13 procent av de anställda som jobbar på företag som erbjuder det.

Och man kan också ta ledigt utan lön, om man hänvisar till Family and Medical Leave Act, en lag som skyddar en mot uppsägning om man måste ta ledigt på grund av att man själv eller en familjemedlem till exempel är sjuk eller om man är gravid.

Men ensamförsörjare och låginkomsttagare drabbas hårdast, för de kan oftast inte utnyttja de möjligheter som finns. De har inte råd att vara mammalediga utan lön.

- Och det är oftast inte heller arbetsgivarna på låginkomstjobben som erbjuder speciella förmåner, säger Bandele.

Och inkomstbortfallet kan bli långvarigt.

- När kvinnor går miste om sin lön varje gång de får barn kan det till slut handla om tiotusentals dollar. Om de måste säga upp sig kan det också vara svårt att bli anställd igen, säger Bandele.

Monifa Bandele står utanför sitt hem i Brooklyn i New York.
Bildtext Monifa Bandele är kampanjchef på aktivistnätverket Moms Rising. Hon är hoppfull gällande vad som kommer att hända efter presidentvalet.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Dagis inte billigt

Problemet accentueras av att dagis inte är subventionerat, och kan i värsta fall kosta motsvarande tusentals euro i månaden. Och även om man hittar till exempel en släkting som kan ta hand om den nyfödda, har det andra negativa följder.

- Mamman som jobbar måste ofta sluta amma. Över huvud taget skadas den första viktiga anknytningen till babyn, säger Monifa Bandele.

Hon säger att det inte är ovanligt att mammor åker direkt från BB till jobbet, för att de måste få mat på bordet.

Individualistiskt samhälle

Varför USA som enda västland inte betalar ut någon ersättning till en förälder som stannar hemma med sitt spädbarn har att göra med kulturen i landet, tror Bandele.

- Det finns den här bilden av den strävsamma individen som hittar en väg ut ur en omöjlig situation. Och att mindre inblandning från staten är en sundare ekonomisk modell. Men ändå ser vi att varje dollar som du satsar på föräldraledighet gynnar ekonomin, säger Bandele.

Förändring efter valet?

Men nu har de båda presidentkandidaterna för första gången i USA:s historia lagt fram varsitt förslag på moderskaps- och faderskapspenning. Det som uppfattas som en stor framgång i USA kan verka futtigt med finländska mått mätt. Republikanernas presidentkandidat Donald Trump föreslår sex veckors betald mammaledighet. Demokraternas Hillary Clinton föreslår tolv veckors föräldraledighet. Men i USA vädrar aktivisterna morgonluft. Gräsrotsorganisationen Moms Rising har redan över en miljon medlemmar.

- Jag tror att oberoende av vem som blir invald, kommer frågan att finnas på agendan. För det som hänt är att vi skapat en rörelse så de måste ta tag i frågan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln