Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Axel Hanses skäms inte för att stå i brödkön

Från 2016
Axel Hanses.
Bildtext Axel Hanses tycker det är okej att gå till brödkön fastän han i princip kunde få fram lite extra pengar.
Bild: Yle/Petter Sandelin

Tycker du det är okej att stå i brödkö fastän du inte är urfattig? Det tycker Axel Hanses. Maten som blir över slängs ändå bort, resonerar han.

Allt fler unga tvingas ställa sig i brödkön i Vasa. I måndags gick 25-åriga Axel Hanses dit för första gången. På plats var också ungefär 100 andra hungriga människor.

- Det kändes som om det var krig i Finland, som något man läst om i historieböcker. Det var väldigt dramatiskt och jag såg att vissa människor helt tydligt inte fått mat på länge, säger Axel.

Axel tycker att ännu fler borde få upp ögonen för mathjälpen, till exempel de många asylsökande som också har problem med ekonomin.

”Jag lider inte av pengabrist”

Axel är med i Resurscentret Föregångarna och det var där han fick tipset om att använda sig av brödkön för att ha råd med mat. Han är nyutexaminerad konstnär och sysslar med musik, och i väntan på att allt ska börja rulla är det lite knapert. Pengar får han från ströjobb och genom att spela på gatan. Axel vill ändå inte kalla sig själv fattig.

- Att jag står i brödkön ger en bild av att jag inte klarar mig själv, men det är inte alls sant. Det här bara underlättar mitt liv en hel del. Jag lider inte av pengabrist för jag kan till exempel låna pengar av min familj.

Men känns det då etiskt rätt att hämta mat från brödkön?

- Den mat som blir över där kastas ändå bort. Jag hade inte jättemycket pengar den här veckan, jag väntade på en lön men den hade inte kommit, så jag tänkte att varför inte.

Allt inte så svartvitt

Finland är ett tudelat land där klyftorna mellan de som har det riktigt bra ställt och de som har det riktigt dåligt ökar. Axel håller med om att det finns sprickor i vårt välfärdssamhälle, men tycker också att vi har en allt för svartvit syn på saken.

- Antingen står du i brödkön eller inte, antingen är du rik eller fattig. Det tankesättet tvingar oss in i en tudelning. Jag skulle inte säga att jag är fattig. Jag är i en mellanfas och på grund av det tar jag gärna emot stöd om det erbjuds.

Men är det samhällets ansvar att betala för personer som valt ett yrke som genererar lite pengar?

- Nej. Jag har ansvar över mitt eget liv och min ekonomi. Jag kan bra ta ett jobb i en affär, spela på gatan eller söka pengar från fonderna. Jag klarar mig. Det finns de som behöver mycket mer hjälp än mig.

Kritik mot konsumtionssamhället

För Axel handlar det inte endast om fattigdom. Han tycker det är oerhört knasigt att så mycket mat kastas bort i Finland.

- Tonvis med mat kastas bort. Det är inte okej, när det finns folk som måste tjäna ihop för den här maten på något vis. Många av mina studiekompisar roskisdök under studietiden för att få mat.

Axel fick en hel del mat med sig hem från brödkön i måndags. Lite senare kollade han sitt bankkonto för att se om lönen hade dykt upp, och det hade den. Då bestämde han sig i stället för att dela ut det mesta av maten till sina vänner. Många av dem har det också svårt ekonomiskt eftersom de studerar eller ströjobbar.

Man borde inte skämmas

Axel är inte rädd för att prata om att han ibland har det ekonomiskt svårt. När Vasabladet hittade honom i brödkön i måndags var han den enda som ställde upp på en intervju.

- Det finns någon sorts skam i att hämta gratis mat. Det tycker jag inte det borde finnas. Om maten ändå ska kastas så spelar det väl ingen roll vad man gör med den.

Ska du ställa dig i brödkön igen?

- Det beror på om jag har pengar eller inte. Om jag känner att jag har tillräckligt för att klara mig resten av veckan får maten gärna fara till någon annan. Om det skulle vara så att maten inte räcker till skulle jag aldrig ställa mig i brödkön. Men när det räcker till alla och blir över kan jag lika bra ta något som ändå skulle kastas.

Ett tudelat Finland

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln