Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Regionförvaltningsverket: Kimitoön borde redan ha behandlat bygglovsansökan för vindkraftsparken

Från 2016
Uppdaterad 30.11.2016 12:59.
Några vindkraftsmöllor i rader vid tunnelbygget under Fehmarns belt
Bild: Bengt Östling/YLE

Kimitoöns kommun tar för lång tid på sig då det gäller beslut om bygglovet för vindkraftsparken i Nordanå-Lövböle.

Det skriver Egentliga Finlands regionförvaltningsverk i sitt svar på den förvaltningsklagan som vindkraftsföretaget Egentliga Finlands energi (EFE) gjorde, efter att Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd inte fattade beslut om EFE:s bygglovsansökan i våras.

Egentliga Finlands energi ansökte om bygglov för en vindkraftspark med 29 turbiner i Nordanå-Lövböle på Kimitoön, i september 2015.

Bygg- och miljötillsynsnämnden behandlade ansökan i mars 2016 men ansåg att företaget bör komplettera ansökan med mer detaljerade uppgifter om vindkraftverken, innan nämnden kan fatta beslut om lovet.

Egentliga Finlands energi meddelade ändå att det inte tänker komplettera ansökan.

Enligt regionförvaltningsverket borde nämnden efter detta meddelande ha fattat antingen ett jakande eller nekande beslut om bygglovet, men nämnden har tillsvidare inte tagit upp bygglovsärendet på nytt.

Regionförvaltningsverkets utlåtande är daterat 2 november.

På onsdag morgon uppgav Henry Engblom, ordförande för Kimitoöns bygg- och miljötillsynsnämnd för Yle Åboland att nämnden ännu inte har behandlat bygglovsansökan på nytt eftersom Miljöministeriet gett ut ny information om hur bullermodereringar bör tolkas. Nämnden vill ta ställning till den här informationen innan lovansökan behandlas på nytt och nämnden väntar också på regionförvaltningsverkets utlåtande, sade Engblom.

Åbo Underrättelser var först med att berätta om regionförvaltningsverkets utlåtande.