Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Finns det ledig plats på din bakgård?

Från 2016
Uppdaterad 04.11.2016 17:08.
Grankulla järnvägsstation en skylt
Bild: YLE/Rose-Marie Sundström
Programmet är inte längre tillgängligt
Eftersnack: Eftersnack 04.11.2016. Sidekick: Elli Flén. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

I Grankulla går debatten het då det framkommit att några grannar motsätter sig ett boende för minderåriga flyktingar. Det är lätt att himla sig över missunsamma granibor, men hur är det med din egen bakgård?

Det handlar alltså om minderåriga flyktingar som kommit utan föräldrar till Finland. Samtliga har beviljats asyl - att få asyl i dag i Finland är inte speciellt lätt, så man kan vara säker på att ungdomarna faktiskt behöver en nystart i vårt land.

De ska bo i ett hus cirka två kilometer utanför Grankullas centrum. Ägaren bor själv utomlands och hyr ut huset till Helsingfors Diakonissanstalt.

I stadens behandling i olika instanser gick allt vägen utan motstånd men nu har några grannar börjat protestera. Först arrangerades ett invånarmöte som gick utan problem, på det andra mötet dök cirka femton grannar upp som, enligt uppgift, var mycket aggressiva.

Det grannarna protesterar mot är att det används skattepengar för boendet och så handlar det förstås om rädsla. Att grannskapet inte längre ska vara tryggt. Vidare argumenterar man i ett besvär hårt för att placeringen är helt misslyckad,

"Huset som planeras för det här är över medelnivån och ger en fullständigt felaktig bild av medelfinländarens verkliga vardag", och vidare: "det här är knappast ett värdigt sätt att behandla de Sanngranibor som betalar kommunalskatt till Grankulla stad" (översatt från finska).

I själva verket är det staten (vi alla skattebetalare), inte specifikt Grankullabor, som betalar för boendet. De som protesterar tycker också att området är olämpligt eftersom man måste ha bil för att bo här, vilket inte heller stämmer. Det finns kollektivtrafik (både flera regionala bussar samt tåg: Björkgård station) inom väldigt skäligt avstånd (några hundra meter) och så är ju cykeln uppfunnen för över hundra år sedan.

Att bo i utkanten av Grani är hur man än vänder och vrider på det alltid tryggare, bättre och människovärdigare än att bo i ett synnerligen plågat och extremt otryggt Kabul eller Bagdad med mera.

Men alla dessa "omtänksamma" argument är förstås rökridåer. Det handlar om klassikern inte på min bakgård. Och antagligen om genuin rädsla för det okända, och någon form av avundsjuka (kanske: "varför ska grannen få hyresintäkter" eller "varför ska barnen får bo gratis", med mera)

I boendet ska nio minderåriga tonåringar slå ner sina bopålar, hemmet har fast personal dygnet runt, precis enligt samma villkor som på vilket barnhem som helst i Finland. Ungdomarna ska alltså börja ett nytt liv, utan föräldrar, och integreras i sitt nya hemland.

Det de behöver är bland mycket annat trevliga grannar som behandlar dem på lika villkor. Ord som respekt, nyfikenhet och öppenhet kunde vara en god början.

Men. Nu ska vi inte fästa oss så mycket på den minoritet, grannarna i Grankulla (staden som helhet har inte gnällt, tvärtom), som protesterar, utan på oss själva. Dags alltså att ta fram spegeln. Den ärliga spegeln.

Hur skulle vi, du och jag, förhålla oss till att samma barnhem skulle dyka upp i vårt grannhus?

Men först en liten vink: Det finns goda exempel runt om i Finland på hur den första misstänksamheten mot byns nya invånare förvandlas till något som kunde karakteriseras som eufori. Slutsats: den "ärliga" spegelns första spontana (rädda?) reaktion kan leda oss fel.

I dagens Eftersnack ska vi förstås diskutera frågan. Men först behöver vi din input. Tyck till i kommentarsfälten, rösta i vår mini-gallup, så spinner vi sedan vidare!

Sen en liten önskan: ska vi hålla diskussionen nedan, liksom i radion, saklig, respektfull och nyfiken?

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Eftersnack
Yle Vega fre kl. 15.03
Repris Vega lör kl. 20.03.
Yle Fem sön kl. 16.15.
Podden finns här.