Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bombdåd i Turkiet efter att kurdiska partiledare greps

Från 2016
Stora skador på polishögkvarteret i Diyarbakir i sydöstra Turkiet efter ett bombdåd.
Bildtext Åtminstone åtta människor ska ha dödats i bombdådet som ägde rum bara några timmar efter att den kurdiska partiledaren selhattin Demirtas fördes till byggnaden efter att han greps av polis.
Bild: EPA/STRINGER

Sociala medier har stängts i Turkiet och medier förbjudits att rapportera annat än officiell information om bombdådet. Regeringen försvar sig också mot anklagelserna om att gripandena inatt är olagliga.

Bara några timmar efter att Selhattin Demritas, en av ordförandena för det kurdiska vänsterliberala partiet HDP, hade gripits och förts till polishögkvarteret i Diyarbakir exploderade en kraftig bomb utanför byggnaden.

Enligt myndigheterna har åtta människor, både civila och poliser, dödats i explosionen och upp till hundra människor skadats.

Myndigheterna har ändå inte ännu givit några exakta uppgifter och förbjöd under landets terrorlagstiftning på fredag förmiddag turkiska medier från att publicera något annat än officiell information om bomben.

Myndigheterna hade redan stängt av internet i de kurdiska områdena i sydöstra Turkiet efter att Demirtas hade gripits.

Sociala medier som Facebook, Twitter och Whatsapp blockerades i hela landet samtidigt som åtminstone elva andra ledande HDP-parlamentariker greps av polis.

Bland dem finns också partiets andra ordförande Figen Yuksedag som greps i samband med att HDP:s partihögkvarter i Ankara rannsakades av polisen.

”Gripandena ett försök att tysta motståndare”

Figen Yuksekdag och Selahatti Demirtas i april 2015.
Bildtext HDP:s bägge ordförande greps i polisoperationen inatt, Selhattin Demirtas i Diyarbakir och Figen Yuksedag i Ankara.
Bild: EPA: Sedat Suna

Enligt myndigheterna greps HDP-ledarna på grund av misstankar om att de hade spridit terrorpropaganda och hade vägrat att ge vittnesmål frivilligt.

Gripandet har fördömts som helt politiskt motiverat och ett försök att tysta landets tredje största och enda kurdiska parti i parlamentet.

- De här gripandena saknar alla lagliga grunder och är ett tydligt politiskt beställningsarbete. AK-partiet försöker nu med de här metoderna åstadkomma vad de inte klarade av att göra i två parlamentsval ifjol, då HDP fick över fem miljoner väljares förtroende, säger HDP:s talesperson Ayhan Bilgen.

Regeringen har ändå försvarat gripandena som lagliga.

- Gripandet av HDP:s parlamentariker är helt i linje med lagen, sade justitieminister Bekir Bozdag i ett kort framträdande på statliga tv-kanalen TRT.

HDP politikernas öde väcker ändå en hel del oro också utanför Turkiet.

Bland annat EU:s utrikesminister Federica Mogherini skrev på twitter att hon är ytterst oroad över läget och har kontaktat EU:s ambassadörer i Ankara.

”Demokratisk motreaktion”

Flera HDP politiker säger idag fredag att demonstrationer kommer att ordnas i flera städer i de kurdiska områdena och andra delar av landet för att protestera mot gripandena.

- Det här är ett försök att provocera fram ett inbördeskrig, att försöka provocera fram en våldsam reaktion. Men vi tänker istället svara med en demokratisk reaktion, säger Bilgen.

Trots att Bilgen efterlyste fredliga demonstrationer befaras de utmynna i våldsamheter om demonstrationerna överhuvudtaget kan ordnas med de begränsningar på sociala medier regeringen har infört sen gripandena skedde.

Undantagstillståndet som råder i Turkiet ger myndigheterna ännu bredare befogenheter att kväsa demonstrationer med hård hand.

HDP länge i skottgluggen

Det styrande AK-partiet har länge anklagat HDP och dess ledarskap för kopplingar till den kurdiska separatistgerillan PKK.

Anklagelserna började komma allt tätare efter att HDP som första kurdiska parti valdes in i parlamentet sommaren 2015.

HDP ansågs då, med ett bättre resultat än väntat, ha förhindrat AKP från att få egen majoritet i parlamentet.

I kampanjen inför nyvalet i slutet av 2015 riktade AK-partiet allt hårdare terroranklagelser mot HDP och kallade öppet partiet för en täckmantel för PKK.

Samtidigt avvecklades eldupphöret med PKK och strider bröt ut i det sedan länge rätt så lugna kurdiska sydöstra Turkiet.

Några bevis för kopplingarna har inte presenterats, åtminstone offentligt, men anklagelserna användes för att frånta HDP-ledamöterna deras parlamentariska åtalsimmunitet i maj.

Selhattin Demirtas spekulerade då att det bara var en tidsfråga innan myndigheterna skulle agera mot HDP med vad han kallade påhittade anklagelser.

Myndigheterna har sedan undantagstillstånd infördes efter kuppförsöket i somras stängt tiotals kurdiska redaktioner och gripit hundratals journalister.

I slutet av oktober sparkades Diyarbakirs borgmästare som också är HDP-politiker.

Diskussion om artikeln