Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Personalen fick veta mer om eventuellt matleverantörsbyte i Pargas

Från 2016
Uppdaterad 21.11.2016 12:31.
Elever tar åt sig skolmat.
Bild: Yle

Ett byte av matleverantör kan bli aktuellt i Pargas. I veckan har personalen inom kosthållet fått information om vad som är på gång men staden går inte in på detaljer förrän slutet av november.

I somras beställde stadsstyrelsen i Pargas en utredning av hur kosthållet i staden kunde utvecklas. Ett alternativ är att staden går in för att lägga ut kosthållet till Arkea Ab, ett bolag som ägs av bland annat Åbo stad och som nu levererar mat till Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Pargas stad skulle i så fall gå in som delägare i bolaget.

Personalen informerad

I veckan har personalen inom kosthållet i staden fått information om vad som är på gång. Kostchef Niina Isberg träffade på onsdag skärgårdens personal i Korpo och på torsdag informerade hon personalen i Pargas kommunområde. Exakt vad som sades på mötet vill hon inte gå in på i det här skedet.

- Jag vill inte kommentera innehållet förrän alla detaljer är klara men det jag kan säga är att personalen var lugn och mötena gick bra även om de naturligtvis är lite oroliga över framtiden. Det är stora förändringar på gång och vi behöver alla tid att vänja oss. Personligen tycker jag det viktigaste är att alla kommer att ha jobb i framtiden och det försökte jag lyfta fram i mina samtal med personalen. Viktigt är också att deras anställningsvillkor inte kommer att förändras om ett byta till Arkea blir aktuellt, säger Isberg.

Hoppas på beslut innan årets slut

En orsak till utredningen är att staden vill spara pengar och göra kosthållet mer kostnadseffektivt. En annan orsak är att man vill vara redo i samband med de förändringar som väntar i och med social- och hälsovårdsreformen som står för dörren. Då det gäller reformen har Arkea lyfts fram som ett bra alternativ då bolaget redan levererar mat till Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Utredningen är nu inne på slutrakan men eftersom det ännu är oklart exakt vad bytet av matleverantör skulle kosta Pargas stad vill kostchef Niina Isberg inte kommentera om utredningen talar för ett byte.

- Utredningen är inte klar och därför är det för tidigt att gå in på detaljer. Det viktigaste nu är att personalen är informerad om situationen så här långt.

Utredningen ska vara klar i sin helhet i slutet av november. Målet är att styrelsen ska kunna ta del av rapporten på sitt nästa möte och att personalen ska få mera information den 24 november. Om allt går enligt planen kommer ett beslut om ett eventuellt byte av matleverantör att fattas av stadsfullmäktige den 13 december.

Fotnot: Arkea ab ägs förutom av Åbo stad av Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt och samkommunen för Egentliga Finlands specialomsorgsdistrikt.

Diskussion om artikeln